Ga naar de mobiele website
^ Top

Post je veel foto's op sociale media? Dan ben je misschien (binnenkort) depressief

Archiefbeeld.
ANP XTRA Archiefbeeld.
Mensen die veel foto's op sociale media posten, zouden wel eens last kunnen hebben van een (sluimerende) depressie. Dat is de conclusie van een recente Amerikaanse studie. De onderzoekers hebben een programma ontwikkeld dat aan de hand van de foto's die je post op sociale media kan afleiden of je depressief bent of niet, of dat je dat in de toekomst zal worden.

Het computerprogramma, gemaakt door wetenschappers aan de universiteiten van Harvard en Vermont, kan depressieve individuen herkennen aan de hand van hun berichten en foto's op sociale media. Dat werd gepubliceerd in het tijdschrijft EPJ Data Science. Het programma is de voorloper van een app die in de toekomst gebruikt zou kunnen worden om vroegtijdig mentale ziektes op te sporen en op die manier tijdig hulp in te kunnen schakelen.

Vroege signalen

In totaal werden bijna 44.000 foto's van 166 sociale media gebruikers geanalyseerd. 71 van die gebruikers hadden last van een depressie, wat vastgesteld was aan de hand van een officiële klinische diagnose. Het programma onderzocht de foto's op signalen die geassocieerd worden met gezonde en depressieve individuen. In 70 % van de gevallen wist de computer effectief te achterhalen wie van de sociale media gebruikers depressief was. Dat tegenover huisdokters, die depressies maar in 40 % van de gevallen weten te herkennen.

App

Het programma was ook in staat om te voorspellen wie er in de toekomst last zou krijgen van een depressie. Dat bleek uit de foto's die het programma analyseerde van mensen die nog niet depressief waren, maar later wel een depressie kregen.

"Meer en meer mensen beleven hun sociale interacties online, waardoor het enorm belangrijk is om een algoritme te hebben dat vroege symptomen van mentale ziektes kan herkennen", zei dokter Christopher Danforth, een van de onderzoekers. "Stel je voor dat er een app zou bestaan die je kan installeren op je gsm en die een melding zou geven aan je dokter wanneer je gedrag online zorgwekkend is veranderd, mogelijk zelfs voordat je zelf doorhebt dat er een probleem is."

Donkere beelden, geen filter

Het onderzoek toonde verder ook aan dat depressieve mensen vaker donkere dan kleurrijke foto's posten, vaker gezichten in beeld brengen en vaker reacties krijgen op hun foto's van andere sociale media gebruikers. Filters worden door mensen met een depressie dan weer minder vaak gebruikt.

Voordat de signalerende app echt gemaakt zal kunnen worden, zullen er wel nog meer studies moeten plaatsvinden met grotere onderzoeksgroepen.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • stijn rogiers

    Depressief net door die sociale media

Meld een bug