Politie waarschuwt reizigers die plannen op Facebook gooien

Thinkstock
"Wachten op de luchthaven: binnen 30 minuten vertrekken we naar ­Barcelona! Terug op 20 juli." Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen zonder nadenken hun reisplannen op Facebook en andere sites zwieren. Het is bijna een open uitnodiging voor inbrekers. En dat ondanks herhaalde waarschuwingen van de politie. Experts zijn formeel: "Je kan evengoed op straat gaan staan en schreeuwen: 'Mijn huis is onbewaakt!'"

Professionele inbrekers moeten hun zetel niet meer uitkomen om potentiële inbraakadressen te verzamelen: het internet biedt hen een waaier aan tips. Een halfuurtje zoeken op Facebook, Twitter, Instagram en Foursquare leverde ons al tientallen vakantiestatussen en -foto's op van Vlamingen die er even tussenuit knijpen. Soms met griezelig accurate info: "Na een jaar terug vakantie, olé. Tot 4 augustus!" Nochtans waarschuwt de politie om online discreet te blijven over je reisplannen.

Wanneer je je profiel niet goed afschermt, kan iedereen meekijken, ook de notoire inbreker. Uit Brits onderzoek blijkt dat één op de vijf burgers zijn reisplannen op voorhand aankondigt of foto's deelt tijdens zijn vakantie in het buitenland. Het populairste ­sociale netwerk is Facebook (58%), gevolgd door Twitter (22%).

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE