Politie haalt cryptocurrency-mixer offline die criminelen gebruiken als ‘witwasmachine’

Virtuele munten als de bitcoin zijn populair bij criminelen, omdat ze moeilijk te traceren zijn. Een ‘mixer’ doet daar nog een stapje bovenop.
Shutterstock Virtuele munten als de bitcoin zijn populair bij criminelen, omdat ze moeilijk te traceren zijn. Een ‘mixer’ doet daar nog een stapje bovenop.
De politie heeft een einde gemaakt aan een witwasmethode voor criminelen. Rechercheurs haalden woensdag een zogeheten cryptocurrency-mixer uit de lucht, een witwasmachine voor crimineel geld. Zes servers van BestMixer.io zijn in beslag genomen in Nederland en Luxemburg. Er is nog niemand opgepakt.

De Nederlandse fiscale recherche FIOD en het Openbaar Ministerie denken dat BestMixer.io zich schuldig maakte aan het ‘faciliteren van witwassen’. Ze weten nog niet hoeveel gebruikers de dienst had. Uit het eerste onderzoek is wel gebleken dat zij vooral uit Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten komen. 

Waarschijnlijk heeft de witwasmachine in het afgelopen jaar minstens 200 miljoen dollar aan virtueel geld verwerkt. De beheerders kregen een deel als beloning. Zo zouden ze elke maand ongeveer 600.000 dollar winst hebben gemaakt. BestMixer.io handelde in de virtuele munten bitcoin, litecoin en bitcoin cash.

Door elkaar gehusseld

Virtuele munten als de bitcoin zijn populair bij criminelen, omdat ze moeilijk te traceren zijn. Een mixer, ook wel een tumbler genoemd, doet daar nog een stap bovenop. Zo'n dienst 'knipt' virtueel geld op in kleinere stukjes. Die worden uit elkaar gehaald, overgeboekt, door elkaar gehusseld en verder verwerkt. Als het geld na een aantal tussenstappen en omwegen terug is bij de eigenaar, is de herkomst nauwelijks te achterhalen. Dat maakt het eenvoudiger om het geld te gebruiken. “Het gebruik van zo'n mixer is op zich niet illegaal, maar wel verdacht”, zegt de FIOD. Het kan namelijk wijzen op criminele activiteiten.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Walter Wouters

    Europees politiekorps oprichten om deze cryptocurrency te controleren; veel fraude en criminaliteit kan hierbij opgespoord worden. Zeer goed voor de Europese economie zo een task force op te richten....