Playstation Network urenlang platgelegd door cyberaanval

Vanmorgen liet Sony weten dat het netwerk weer volledig beschikbaar is.
REUTERS Vanmorgen liet Sony weten dat het netwerk weer volledig beschikbaar is.
Playstation Network (PSN) is gisterenmiddag urenlang offline gehaald na een DDoS-aanval. Dat is een poging om een computer, computernetwerk of dienst onbruikbaar te maken voor de gebruiker, uitgevoerd door verschillende computers tegelijk. Dat meldt BBC.

Achter de aanval zou de groep Lizard Squad zitten. Zij lieten rond 12.00 uur Belgische tijd op Twitter weten PSN offline te hebben gehaald. Volgens de groep om aan te klagen dat Sony het geld dat het met PSN verdient, niet gebruikt om de service veiliger te maken.

Na de DDoS-aanval plaatste Lizard Squad een bericht op Twitter waarin werd gesproken over explosieven in het vliegtuig waar Sony-bestuurder John Smedley in zat. Daarna werd het vliegtuig "om veiligheidsredenen" omgeleid naar een andere luchthaven. Ondertussen is de vlucht veilig op zijn bestemming aangekomen.

FBI
Op de officiële Sony-blog wordt de aanval bevestigd, maar het Japanse bedrijf onderstreept dat er geen persoonlijke data van klanten verloren zijn gegaan. Een woordvoerder liet ook weten dat de informatie over de dreiging werd overhandigd aan de FBI.

In april 2011 werd PSN al een eerste keer gehackt, toen door het hackerscollectief Anonymous. Toen lag PSN een week plat en werden de gegevens van meer dan 2 miljoen gebruikers gelekt.