Pikante foto verwijderd door Facebook? Voortaan kan je protest aantekenen

ANP
Wie een pikante foto op zijn Facebook plaatste en die vervolgens door de netwerksite verwijderd ziet worden, kan daar voortaan tegen in beroep gaan. Dat heeft Facebook dinsdag bekendgemaakt. Bovendien publiceert het bedrijf de interne regels die zijn medewerkers gebruiken om een beslissing te nemen om een foto, video of tekst al dan niet te verwijderen.

Als Facebook een foto, video of tekst verwijdert vanwege ongepaste content, kunnen gebruikers vanaf nu een herbeoordeling aanvragen. Dat kon al langer voor een profiel, pagina of groep, maar niet voor aparte items.

Een tweede mening moet beslissen of de inhoud rechtmatig werd verwijderd wegens naaktheid, seksuele activiteit, haatboodschappen of geweld. Facebook zegt dat doorgaans binnen 24 uur een beslissing wordt gemaakt. Indien nodig wordt de verwijderde inhoud teruggezet.

Facebook kreeg al regelmatig kritiek dat het te gretig inhoud weghaalt. Zo sneuvelden al eens afbeeldingen van beroemde standbeelden van naakte vrouwen. Ook de iconische foto uit 1972 van het naakte Vietnamese meisje dat verbrand raakte door een aanval met napalm, werd twee jaar geleden van Facebook verwijderd.

De iconische foto van het Vietnamese meisje werd in 2016 van Facebook verwijderd wegens ongepast.
AP De iconische foto van het Vietnamese meisje werd in 2016 van Facebook verwijderd wegens ongepast.

Facebook erkent dat er nog ruimte is voor verbetering. Door zijn interne handhavingsrichtlijnen openbaar te maken, hoopt de netwerksite dat mensen beter zullen begrijpen waar de grens wordt getrokken als het gaat om "genuanceerde kwesties". Bovendien wordt het gemakkelijker om feedback te geven aan de hand van de gedetailleerde richtlijnen. "Zo kunnen we mettertijd de richtlijnen verbeteren en betere beslissingen nemen", klinkt het.

"Geen anus, tenzij gefotoshopt"

Facebook deelde ook de  richtlijnen die door het personeel gebruikt worden om foto's te screenen. Ze blijken inderdaad vrij gedetailleerd. Zo is het niet toegestaan om een foto van "een zichtbare anus en/of een close-up van volledig blote billen" te plaatsen, "tenzij dit is gefotoshopt op een bekend persoon". Afbeeldingen waarop "het knijpen in een naakte vrouwentepel" te zien is, mogen ook niet van Facebook, maar wel als het in de context van borstvoeding gebeurt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Wilaiwan Chaiyapuek

    en waar kan men klacht tegen facebook indienen ?