Peeters werkt aan plan tegen illegaal downloaden van films en muziek

belga
Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) werkt aan een plan om de toegang tot illegale downloadsites voor films en muziek moeilijker te maken. Dat schrijft De Standaard. De oprichting van een aparte 'Dienst voor de strijd tegen inbreuken op het internet' onder de FOD Economie is de opvallendste maatregel. Het voorstel wordt binnenkort besproken binnen de regering.

Platenlabels, filmmaatschappijen en televisiemakers vragen al langer om strengere regels tegen piraterij op het internet. De Dienst voor de strijd tegen inbreuken op het internet moet daar een mouw aan passen. Benadeelde partijen stappen nu vaak naar de rechtbank. Als de rechter beslist dat een bepaalde site niet meer toegankelijk mag zijn, is het de taak van die dienst om erop toe te zien dat dit ook gebeurt.

Belangrijk daarbij is dat de site vollédig ontoegankelijk wordt. Toen het gerecht besliste dat de populaire site thepiratebay.org moest worden geblokkeerd in ons land bijvoorbeeld, werd de directe toegang inderdaad onmogelijk gemaakt maar konden de beheerders dat wel omzeilen door replica-sites zoals depiraatbaai.org in het leven te roepen. De Dienst van Peeters moet ook die spiegelsites opsporen en blokkeren. Wie er toch naar surft, krijgt een bericht te zien waarin wordt doorgelinkt naar sites waar legaal, en dus betalend, content kan worden afgehaald. Om de blokkering sneller te laten verlopen wordt één rechtbank aangeduid voor dat soort van zaken.

"De nadruk ligt op efficiënte instrumenten om het auteursrecht op het internet te beschermen", reageert Peeters. "Wanneer het gaat over diefstal van intellectuele eigendommen, is dat de plek waar vandaag de strijd het hevigst moet worden geleverd".
26 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Che Guevara

  Meneer Van den Bergh vergeet één ding: de meeste gedownloade muziek is het kopen niet waard en studies hebben uitgewezen dat het net die illegale downloaders zijn die de meeste muziek kopen achteraf.Films worden gedownload omdat er geen betaalbaar legaal aanbod voorhanden is.Dus de legale content ontbreekt omdat de filmmaatschappijen het onderste uit de kan willen halen en men hier soms een jaar of meer moet wachten vooraleer een "nieuwe" film hier beschikbaar wordt.

 • Andre DM

  Zijn er geen andere zaken waar je beter moet voor opkomen

 • pascal vdv

  Zeg wat nog allemaal het verwondert mij dat thuis nog de wc mogen gaan zonder wet of betaling waar is de vrijheid naar toe we betalen toch rechten op films die op tv komen ze nemen ons alles af

 • Jurgen Van Den Bergh

  Niets houdt jullie tegen om zelf een hit te schrijven en rijk van te worden. Want zo makkelijk is het toch als ik de reacties zie. Waar is het respect gebleven voor de artiest? Muziek of films downloaden zonder daarvoor te betalen is diefstal. Wat zou je ervan denken als ik elke dag bij jou enkele euros zou komen halen? Want dat is wat je doet bij die artiest.

 • James Vernailen

  @Jack Dereder Het boek zal er nog steeds liggen dus je hebt niets 'gestolen'. Zolang je zelf niets verspreidt zonder de auteursrechten ben je volgens de Belgische wetgeving niet in fout. Er is geen auteursrecht op het bekijken van films, beluisteren van muziek, wel op het verspreiden. Niemand download onbekende films dus de enige die geld 'mislopen' zijn de grote filmstudio's. Trouwens het is niet echt moeilijk om vpn's te gebruiken of op openbare netwerken te downloaden.