Pedowebsites stelen bijna helft van hun foto's op Facebook

THINKSTOCK
Bijna de helft van het beeldmateriaal op bepaalde pedofiliewebsites wordt gestolen van ouders die onschuldige foto's van hun kinderen online posten, zo waarschuwt de Australische Children eSafety Commissie.

Alastair MacGibbon, hoofd van de commissie, zegt dat een onderzoeksteam dat klachten over kindermisbruik onderzoekt, op pedofiliesites tientallen miljoenen foto's heeft gevonden van kinderen die alledaagse dingen doen zoals zwemmen, sporten of huiswerk maken.

Hij vertelde aan de Australische Sydney Morning Herald dat er met de foto's zelf niets mis was, maar dat de kinderen op de foto's in bijbehorende commentaren door vreemden geseksualiseerd werden. Volgens MacGibbon beseffen ouders niet hoe gemakkelijk hun foto's kunnen gedownload worden door vreemden die elk aspect van het leven van de kinderen catalogeren.

Nadat ze werden opgeladen op sociale media zoals Facebook en Instagram, doken sommige foto's op op pedofiliewebsites waar ze op tien dagen tijd 1,7 miljoen keer werden bekeken. De foto's werden vaak onderverdeeld in thema's als "kinderen op het strand", "mooie jongen in de rivier" of "Instagramvrienden van mijn dochter", naast zeer verontrustende expliciete seksuele commentaren.

Volgens de commissie bevatte één pedofiliesite minstens 45 miljoen foto's van kinderen: ongeveer de helft van het beeldmateriaal was rechtstreeks gedownload van onder andere Facebook en Instagram. De onderzoekers waarschuwen er ook voor dat de foto's in kwestie niet noodzakelijk gebruikt worden op pedowebsites in eigen land, maar over de hele wereld kunnen opduiken.

Cyberveiligheidsexperte Susan McLean vertelde de krant dat er vooral grote bezorgdheid is over het feit dat ouders teveel informatie delen op het internet. "Als je iets online post, dan verlies je er controle over: maakt niet uit wat het is", zei ze. "Veel ouders schermen hun foto's onvoldoende af. Het maakt niet uit hoe onschuldig de foto is: als je kind heeft waar een pedofiel naar op zoek is, dan zullen ze die foto gebruiken".