Paus noemt maagd Maria “eerste influencer” en het internet gaat niet akkoord

Pope Franciscus tijdens zijn toespraak in Panama.
AFP Pope Franciscus tijdens zijn toespraak in Panama.
Zelfs de Kerk mag niet stil blijven staan, zo denkt paus Franciscus klaarblijkelijk. In een tweet bombardeert hij de maagd Maria tot de “eerste influencer” in de geschiedenis, net geen twee millennia voor de uitvinding van het internet. Ze werd de “influencer van God”, schrijft hij. Het internet liet de opmerking meesmuilend aan zich voorbijgaan.

De paus is dit weekend in Panama ter gelegenheid van de katholieke Wereldjongerendag. Volgens organisatoren zijn er ongeveer 100.000 mensen afgezakt naar de hoofdstad, waar de paus hen zaterdag toesprak. Toen al passeerden opvallend moderne begrippen de revue, waaronder “cloud” en “app”, volgens katholieke nieuwssite Crux Now. Maar de paus verbaasde pas echt met een tweet later op de dag. Daarin noemde hij de Maria de “eerste influencer”.

“Met haar ‘ja’ werd Maria de meest invloedrijke vrouw in de geschiedenis. Zonder sociale media werd ze de eerste ‘influencer’: de ‘influencer’ van God”, schreef hij.

Het internet leek niet erg onder de indruk. Een Twitter-gebruiker vergelijkt één van de vorige uitspraken van de paus met zijn huidige aanpak: “De paus gisteren: Ik wil niet dat de Kerk ‘cooler’ wordt. De paus vandaag: Maria deed het voor de ‘gram (Instagram, nvdr).” Anderen houden het simpelweg op smeekbeden om de tweet te verwijderen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Van Biesen

    Godsdiensten behoren bij de sectie fictie en sprookjesboeken in de plaatselijke bibliotheken. Niemand die het vreemd vind dat er drie onbekende mannen opeens opdagen bij de geboorte met geschenken...

  • Chris Devlaeminck

    Als niet religieuze heb ik toch wel de bijbel gelezen. Natuurlijk geloof ik niet dat Maria onbevlekt zwanger is geraakt. Ik verdenk de priester Zacharias er van Maria te hebben bezwangerd. Die zijn vrouw Elisabet was familie van Maria. En Maria heeft daar een tijdje gelogeerd,...