Parijs, Rome en Berlijn willen cryptomunt van Facebook verbieden: “Libra is niet welkom in Europa”

Kay Nietfeld/dpa
Frankrijk, Italië en Duitsland bereiden gezamenlijke maatregelen voor om de cryptomunt van Facebook, de Libra, te verbieden in Europa. Dat meldt de Franse minister van Economie Bruno Le Maire, in de marge van de vergaderingen van het IMF en de Wereldbank in Washington.

“De Libra is niet welkom in Europa. We zullen maatregelen nemen met de Italianen en Duitsers, want het is onze soevereiniteit die op het spel staat”, aldus Le Maire tijdens een persconferentie, zonder meer details te geven over de maatregelen in kwestie. “Het is de politieke boodschap die belangrijk is”, klinkt het. De Libra zou volgend jaar gelanceerd worden.

Le Maire hekelt dat de Libra gekoppeld zal worden aan een korf met valuta’s. “Daarmee zal het volstaan dat Facebook beslist om meer euro’s of meer dollars te hebben om een impact te hebben op de wisselkoersen, en dus op de handel, de industrie en de landen die de euro of dollar als munt hebben. Dit zal de efficiëntie van de staten beïnvloeden en zal de onafhankelijkheid van het monetaire beleid verzwakken. Willen wij dat het monetaire beleid in handen komt van een privébedrijf zoals Facebook? Mijn antwoord is duidelijk neen.”

De minister benadrukt evenwel niet gekant te zijn tegen de komst van een publieke digitale munt, waaraan Frankrijk wil meewerken “binnen een Europees kader”. “Het juiste antwoord is niet een private digitale munt onder leiding van een van de grootste multinationals ter wereld, die 2,4 miljard klanten heeft.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sobek Wessels

    Neen de Banken en Politici zijn Bang dat ze Hun Dictatuur over de Burgers gaan verliezen dan kunnen ze de Burgers niet langer Leeg zuigen en zichzelf schaamteloos verrijken op de Kap van de Burgers !!? Stel ze hebben Geen Bank meer nodig en ze gebruiken een Munt waar de Politiek Geen vat op Heeft , dan Hebben ze dus ook geen macht meer !

  • Gunter Verleyen

    Gooi buiten die Amerikaanse rommel, als je ziet met welk respect Facebook omgaat met mensen hun gegevens en als de Russen zich weer moeien bepalen ze nog het valutabeleid. Zuckerberg heeft bewezen dat hij compleet onbetrouwbaar is en een chronische leugenaar, voor hem telt enkel harde dollars en het gepeupel krijgt fake-geld

  • Baldr VanHoek

    Het einde van de dollar in zicht. Begin van een recessie ingezet. De goudkoers al paar maanden goed voor stijging plus 30 procent. De banken zijn hun voorbereidingen aan het maken. En wij weten van niets? Komaan, wie ziet dit niet aankomen.