Opnieuw privacyschandaal bij Facebook: privéfoto’s van ruim 6 miljoen mensen op straat. Check hier of jij getroffen bent

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.
Facebook laat weten dat er een vervelende bug is opgedoken waardoor de privéfoto’s van zo’n 6,8 miljoen gebruikers mogelijk in handen kwamen van appontwikkelaars op het platform. Tussen 13 en 25 september zijn door de bug mogelijk foto’s van 6,8 miljoen gebruikers gedeeld.

Het gaat om foto’s die op Facebook werden gezet door de gebruiker, maar niet met vrienden werden gedeeld. Dat kan bijvoorbeeld bij foto’s die gebruikers wel hadden geüpload naar het netwerk, maar (nog) niet gepubliceerd op de site.

De bug trof in het bijzonder gebruikers die toestemming gaven aan apps om hun foto’s te zien. Normaal gezien worden dan enkel foto’s gedeeld die de gebruiker op zijn tijdlijn plaatste. Maar door de bug waren het er meer: ook foto’s die werden gedeeld op Marketplace of Facebook Stories, en uploads die de gebruiker uiteindelijk niet publiceerde.

6,8 miljoen 

Facebook denkt dat tot 6,8 miljoen gebruikers en tot 1.500 apps getroffen zijn. Het bedrijf drukt zijn spijt uit en zegt dat het een tool zal uitrollen waarmee app-ontwikkelaars kunnen nagaan welke gebruikers met de bug te maken kregen.

“We zullen met die ontwikkelaars samenwerken om de foto’s van de getroffen gebruikers te verwijderen”, zegt het bedrijf. De betrokken gebruikers krijgen ook een alert op hun Facebook. 

Ben ik getroffen?

Facebook maakte ook een hulppagina aan waar gebruikers kunnen zien of ze getroffen zijn door het lek. Hier kan je controleren of je het risico loopt dat je foto’s per ongeluk gedeeld werden.

Als je niet bent getroffen, dan krijg je onderstaande melding te zien. “Jouw Facebookaccount is niet getroffen door dit probleem en apps die je gebruikt, hebben geen toegang gehad tot je andere foto’s.”

RV

Als je wél bent getroffen, dan raadt Facebook aan om zelf actie te ondernemen. In dat geval kan je best naar de desbetreffende apps gaan met je Facebookprofiel om te controleren welke foto’s gedeeld worden. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Debaecke

  Aan alle voorgaande reacties ivm privacy: het is niet omdat je iets op facebook zet dat het standaard openbaar is voor de wereld. Je kan foto’s ook enkel zichtbaar maken voor je vrienden of jezelf. Als facebook deze dan door een fout toch verder verspreid is er wel degelijk een inbreuk op de privacy! Als je naar mijn facebook profiel surft en we zijn niet bevriend kan je bijna niets zien, net omdat ik niet wil dat iedereen op de wereld zomaar al mijn foto’s moet kunnen zien.

 • Carine Peeleman

  Getroffen?!?

 • eric maier

  privacy schandaal ? Wat mensen zelf posten van foto's is gewoon zelf privacy vrijgeven. Facebook heeft wel de optie het af te schermen, het is nooit helemaal afgeschermd. Afschermen bij facebook is gewoon een laag hekje voor de tuin plaatsen, altijd geweest. instagram enz.. allemaal in hetzelfde bedje ziek, niks is privacy. Met sommige tools haal je gewoon een 1-1 blauwdruk binnen van accounts hun inhoud. Facebook prive foto's posten is voor domoren.

 • jos indigne

  Wat je zelf ooit gepost hebt kan toch geen schending van de privacy zijn , ik ga niet kijken en is er iets van mij tussen ja dan is het maar zo , Facebook treft niet de minste schuld dan

 • Joke Hoste

  Als de foto's op fb staan kun je dat niet echt privé noemen e....