Operatoren reageren verdeeld op tijdelijke oplossing voor 5G in België: “Dit gebeurt te haastig”

AP
De telecomoperatoren in ons land zijn verdeeld over de voorlopige oplossing die telecomwaakhond BIPT heeft uitgewerkt om 5G in te voeren. Orange is geen voorstander van een "haastige" toewijzing van nationale en tijdelijke licenties. Proximus en Telenet reageren wel positief.

De veiling van 5G-spectrum -nodig om de nieuwe mobiele internettechnologie uit te rollen- loopt vertraging op door politieke onenigheid over de verdeling van de opbrengst. Vanuit de industrie komt er echter druk om er snel werk van te maken. Daarom kwam het BIPT vrijdag met een regeling op de proppen waarbij voorlopige gebruiksrechten worden toegekend in afwachting van een politiek akkoord. 

“Stap vooruit”
Proximus, de grootste operator van het land, juicht de regeling toe. "De toekenning van voorlopige licenties is een stap vooruit die ons zou toestaan om onze mobiele strategie voort te zetten", zegt het bedrijf. Proximus liet eerder al verstaan zo snel mogelijk te willen starten met 5G.

Telenet is dan weer tevreden dat de regeling van het BIPT ook de verlenging inhoudt van de oude 2G- en 3G-vergunningen. Die vergunningen lopen af in maart 2021. Telenet vindt het maar logisch dat een onzekere situatie vermeden wordt. “Wat de 5G betreft: die oplossing van het BIPT hadden we zelf al voorgesteld, maar we moeten het voorstel van de regulator nu nog in detail bekijken”, klinkt het. Het bedrijf wijst er wel op dat er nog problemen zijn, zoals de strenge stralingsnormen in Brussel.

“Noden van industrie niet beantwoord”
Orange, dat in het Antwerpse havengebied al met 5G aan het testen is, lijkt minder enthousiast. Het bedrijf zegt geen voorstander te zijn van een haastige toekenning van nationale en tijdelijk licenties. “Ze bieden maar een beperkte bandbreedte, beantwoorden niet aan de noden van de industrie en kunnen de komende veilingen voor 5G belemmeren”, luidt de kritiek. Orange wijst op de aanzienlijke investeringen die nodig zijn voor 5G en pleit voor een procedure met zicht op de lange termijn. Ook Orange haalt de strenge stralingsnormen aan als probleem.

Philippe De Backer.
Photo News Philippe De Backer.

Minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) staat wel helemaal achter de oplossing van het BIPT. "Ik heb samen met het BIPT deze oplossing gezocht. Ik ben erg tevreden dat de politieke blokkering nu opgelost is", zegt hij. Dat betekent echter niet dat de definitieve toekenning van de 5G-licenties op de lange baan wordt geschoven. "Het is nog altijd de bedoeling dat zo snel mogelijk te doen", zegt De Backer. De minister bekijkt of in de komende weken initiatieven mogelijk zijn om de discussie met de gewesten op het overlegcomité op te lossen.

Onrust bij de bevolking

Brussels minister-president Rudi Vervoort is zich bewust van de strategische waarde van de ontplooiing van het 5G-netwerk, maar wijst erop dat de nieuwe technologie voor onrust zorgt bij de bevolking. Dat verklaarde hij op een vraag om uitleg van Bianca Debaets (CD&V). Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) waarschuwt dan weer dat zelfs voorlopige 5G-licenties - een voorstel van het BIPT - aan de Brusselse milieunormen moeten voldoen.

Vervoort kreeg ook vragen over het pilootproject op de luchthaven van Zaventem, waar een privaat 5G-netwerk ontwikkeld wordt. Er is nog geen contact geweest tussen de luchthaven en de Brusselse administratie. “Maar het is duidelijk dat, eens er een akkoord is over de normen, er testzones in Brussel moeten worden opgezet waar onze universiteiten en bedrijven aan onderzoek en ontwikkeling kunnen doen.”
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mathias Van San

  Gelieve uzelf eerst bij te scholen over het onderwerp voor men met zen allen met hooivorken en fakkels ten strijde trekt tegen 5G, 5G is door elke respectabele studie als onschadelijk bestempeld. Mvg iemand die wel jaren op de universiteitsbanken heeft gezeten om bij te leren over deze onderwerpen.

 • Johan Vercarre

  5G is zonder meer viezigheid & bedoeld om de bevolking uit te dunnen met allerlei stralingsziektes.

 • Freddy De Vos

  Absoluut geen nood aan, 4G is snel genoeg!

 • Dirk de Grave

  Mensen die nu tegen 5G zijn, waren ook tegen 4G en 3G en tegen alles wat vooruitgang is. Uber, Airbnb, de TGV...

 • Thierry Matton

  En terwijl we weer aan t'spreken zijn, is 5G in Zwitserland al een feit. Ze hebben echte onberpekt data (Niet die pseudo onbeperkt die we in België kennen ) op de 5G netwerk in hun land... Mensen mensen mensen, waar is die land aan t'bezig, praten praten en nog eens praten, maar... waarvoor ?