Opening nieuw NSA-datacenter verhinderd door grote storingen

Het datacenter in Bluffdale, Utah.
AP Het datacenter in Bluffdale, Utah.
Chronische elektrische pannes in het nieuwe NSA-datacenter in de Amerikaanse staat Utah hebben de Amerikaanse schatkist al honderdduizenden dollars gekost, en de opening al met meer dan een jaar vertraagd. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van geheime documenten en bronnen binnnen het project.

Tien pannes in net iets meer dan een jaar, telkens omschreven als een "lichtflits in een doos" en met explosies, smeltend metaal en kortsluitingen als gevolg. Ziedaar wat de NSA, de Amerikaanse nationale geheime veiligheidsdienst, ervan weerhoudt om zijn nieuwe data-opslagcenter in Utah in gebruik te nemen. Terwijl dat vorig jaar in oktober al had moeten gebeuren. Maar ingenieurs en projectleiders blijven het - zo weet The Wall Street Journal uit de documenten en 'off the record'-gesprekken - oneens over een definitieve oorzaak, laat staan een oplossing voor de problemen.

Volgens NSA-woordvoerster Vanee Vines echter zijn de problemen bekend en al gedeeltelijk opgelost. "Een project van deze omvang vereist strak management, overzicht en veel testwerk", zo probeerde ze de krant te sussen.

1 miljard euro
Het datacentrum in Utah is een van de grootste bouwprojecten van het Pentagon ooit, en is sinds de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden een symbool geworden voor de macht van de veiligheidsdienst. Het gebouw is bijna 100.000 vierkante meter groot, de constructiewerken alleen al kostten 1,4 miljard dollar (1 miljard euro), zonder de gigantische hoeveelheden hardware die het complex zullen bevolken, mee te tellen.

De hoeveelheid data die er opgeslagen zal kunnen worden is officieel geheim, maar experts zeggen dat de capaciteit groter zal zijn dan Googles grootste datacentrer. Er wordt gezegd dat de NSA er exa- of zettabytes aan data zal kunnen opslaan. Een exabyte is een triljoen bytes of een miljoen terabytes, een zettabyte is nog eens duizend keer zoveel. Ter vergelijking: dat zijn 250 miljard dvd's of de helft van alle data die in in 2011 wereldwijd werd gecreëerd of gekopieerd.

Goedkope elektriciteit
Maar zonder een werkend elektrisch systeem dienen al die supercomputers en opslagservers voor niets. De NSA koos net de plaats in Utah voor de goedkope elektriciteit. Het complex moet evenveel gaan gebruiken als een gemiddelde Amerikaanse stad met 20.000 inwoners, wat neerkomt op een kost van meer dan 1 miljoen dollar per maand.

Hoe het verder moet met het datacenter is niet meteen duidelijk. Projectingenieurs vergaderen onophoudelijk, maar ruziën onderling over de oorzaken en oplossingen, zo weet The Wall Street Journal. Zo zouden ook de noodgeneratoren niet naar behoren werken en zijn de koelsystemen nog altijd niet getest. Van acht van de storingen zou nog niet eens duidelijk zijn waardoor ze precies veroorzaakt zijn, en het is niet zeker of maatregelen die door de aannemer zijn genomen zullen helpen. Volgens de krant is het in ieder geval wel duidelijk dat de NSA heeft bezuinigd op hardware om het datacenter op tijd af te krijgen.

AP