Exclusief voor abonnees

Onze vingerafdruk is overal, maar hoe zit dat met de beveiliging van onze gegevens? “Alsof je overal post-its met je wachtwoord achterlaat”

Een smartphone met een app waarmee via biometrische authenticatie online betalingen kunnen worden gedaan.
ANP Een smartphone met een app waarmee via biometrische authenticatie online betalingen kunnen worden gedaan.
En plots is onze vingerafdruk overal: op onze nieuwe iden­titeits­kaart, om te betalen in de supermarkt en zelfs om de goedkoopste smartphones te ontgrendelen. Onze vingerafdruk wordt hét wachtwoord van de komende jaren. Maar beveiligings­specialisten waarschuwen alvast: “Je vingerafdruk is niet geheim, niet te veranderen en niet te beveiligen.”

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eli Bos

  Ik ga eerst mijn vingers allemaal lakken met nagellak vooraleer ik om nieuwe ID ga. Wat denken ze wel dat ze mijn biometrische gegevens zullen krijgen om door criminelen te laten misbruiken ? Niets van.

 • Eric Dens

  Je vingerafdruk staat al jaren op je paspoort. Nu ook op je identiteitskaart zetten is dan toch maar een formaliteit meer ? Ik zou het wel niet doen op je smartphone en andere toepassingen.

 • Guido VandenBerg

  Wat een hoop onzin hier, de meeste zijn tegen, alleen zijn het die die het harst zeggen ; goed gedaan als een misdaad wordt opgelost via vingerafdrukken, zeker als zij het slachtoffer waren, privacy fanaten.

 • Hugo BAVRE

  Diegenen die problemen maken voor een vingerafdruk op een IK om privacy redenen, vergeten dat zij via de sociale media, zoals Facebook en gelijkaardige websites al hun privacy gegevens al prijsgegeven hebben. Tegen misbruiken voor het plaatsen van cookies en trackers wordt niet opgetreden en daar maalt niemand over...

 • Dirk Coremans

  en weet er iemand de gevolgen als IK weiger om mijn vingerafdruk te geven voor een nieuwe pas.....???? Geen nieuwe pas meer...., kan ik mee leven...ben dan ook geen Belg meer, geen belastingen meer..niet verplicht gaan kiezen ..en wat doen we met de mensen die geen handen meer hebben ?????