Onderzoek noemt Facebook digitale gangsters: “Vindt winst belangrijker dan veiligheid”

Mark Zuckerberg neemt volgens het rapport “niet de verantwoordelijk die mag worden verwacht van iemand op zijn positie”.
AP Mark Zuckerberg neemt volgens het rapport “niet de verantwoordelijk die mag worden verwacht van iemand op zijn positie”.
Facebook heeft met opzet privacyregels gebroken. Dat staat in een onderzoek van het Britse parlement naar nepnieuws. Het sociale medium zou direct aan strenge wet- en regelgeving moeten worden onderworpen. In het onderzoek worden Facebook en de leidinggevenden “digital gangsters” genoemd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Daarnaast staat in het rapport dat Facebook moedwillig het onderzoek heeft gedwarsboomd en dat ze niet genoeg deden tegen Russische pogingen om verkiezingen te beïnvloeden. Oprichter Mark Zuckerberg zou volgens het rapport alleen maar medewerkers die de vragen niet konden beantwoorden naar verhoren hebben gestuurd.

“Facebook blijft winst belangrijker vinden dan veiligheid van de gebruikers”, staat in het rapport. “Het is voor ons duidelijk geworden dat het bedrijf alleen handelt als een datalek openbaar wordt.”

Naast Facebook krijgt ook Zuckerberg ervan langs in het rapport. “Hij laat constant zien dat hij geen goede leider is en dat hij niet de verantwoordelijkheid neemt die mag worden verwacht van iemand op zijn positie.”

“Bedrijven als Facebook moeten niet worden toegestaan te doen alsof ze boven en onder de wet staan, alsof ze digitale gangsters zijn”, schrijven de parlementsleden die het onderzoek deden.

In een reactie laat het bedrijf weten blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. “We zijn blij dat we een significante bijdrage hebben kunnen leveren aan dit onderzoek. We hebben al grote veranderingen doorgevoerd. Hoewel we een lange weg te gaan hebben, zijn we niet meer hetzelfde bedrijf als vorig jaar.”
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paul snemmel

  wat voor veiligheid ???? als je veilig wil spelen blijf er af en de staat moet zich niet moeien

 • Jurgen Latet

  Aan banden leggen een belasting laten betalen hij bied hier producten aan dus deze moeten belast worden juist zo als wij.

 • Henri Troyat

  Ik begrijp niet waarom al die overheden, media, bedrijven toch zo blijven vasthouden aan dat FB. Iedereen heeft het er ondertussen mee gehad en toch blijft men het gebruiken. Zou het dan toch verslavend zijn?

 • Olivier Dochez

  Elk beurs genoteerd bedrijf is enkel geïntereseerd in winst! Kijk naar de autoconstructeurs, hotelketen, luxemerken, zelfs voeding... kwaliteit en veiligheid? Indien er geen regels opgelegd worden zijn die niet belangrijk voor investeerders enkel de winst is belangrijk.

 • Joeri Haelen

  Niemand zegt dat je Facebook moet hebben hé...