Onderzoek naar locatie-instellingen van Google: “Consumenten zijn om de tuin geleid”

REUTERS
De Ierse gegevensbeschermingsautoriteit (DPC) start een onderzoek naar de manier waarop Google de locatiegegevens van zijn gebruikers bijhoudt. Dat meldt de Europese consumentenorganisatie BEUC. Google zou consumenten om de tuin geleid hebben om hen instellingen te doen aanvaarden die hun privacy met de voeten treden.

Zes Europese consumentenorganisaties dienden in november 2018 een klacht in tegen Google. Ze schreven elk hun eigen nationale gegevensbeschermingsautoriteit aan over de manier waarop Google de locatiegegevens van zijn gebruikers opslaat. Die kan volgens hen niet door de beugel. De Data Protection Commission in Ierland, waar Google zijn Europese hoofdzetel heeft, heeft nu beslist een formeel onderzoek te openen.

De BEUC reageert tevreden op het nieuws. "Consumenten zouden niet onder commercieel toezicht mogen staan", zegt de Belgische directeur-generaal Monique Goyens. "Hun overheden moeten hen beschermen en sancties opleggen aan wie de wet overtreedt."

Persoonlijkheid, religie en seksuele geaardheid
Volgens de Europese consumentenorganisatie verwerven bedrijven als Google veel macht door bij te houden welke cafés, winkels of gebedsplaatsen mensen bezoeken. "Ze kunnen zo conclusies trekken over onze persoonlijkheid, onze religie of onze seksuele geaardheid. Dat kunnen belangrijke karaktertrekken zijn."

Concreet kan al wie een smartphone heeft daarop aangeven welke apps mogen bijhouden waar hij/zij zich bevindt. Volgens de consumentenorganisaties die de kat de bel aanbonden, stemden de consumenten niet vrij in met het delen van hun locatiegegevens. Ze werden om de tuin geleid om instellingen te aanvaarden die hun privacy met de voeten treden. "En zulke praktijken zijn niet compatibel met de Europese regels rond gegevensbescherming", besluit de BEUC.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johnny L Verhoeven

  Het is nochtans eenvoudig leidt ze om de tuin met fake location data. Daar zijn ook apps voor.

 • Christophe Schoonooghe

  Hahaha Patrick Van de Putte heeft nog in het minste niet door voor hoeveel harde dollars zijn gegevens worden verkocht en misschien ook wel eens aan organisaties waarvan hij liever niet wil dat ze die hebben. Big data = Big business, is op dit moment het grootste goed in de wereld. Ok voor ons stervelingen is het misschien niet zo erg maar voor anderen kan privacy misschien wel belangrijk zijn. Google heeft een machtspositie en dat moet iedereen beseffen, maar vooral dat ze het niet misbruiken

 • Christelle Vandermaelen

  Het probleem is dat google ons zelf volgt ondanks dat men offline zit met de smartphone... Mensen beseffen niet hoe belangerijk hun privacy is voor we het weten gaan we terecht komen in het boek van Orwell 1984!

 • Patrick Van de Putte

  Waarom denken er zoveel mensen dat ze zo belangrijk zijn dat net zij uit die miljoenen mensen effectief geviseerd worden? Die locatie gegevens zitten gewoon in de algoritmes van Google verwerkt om je de juiste gegevens van de plaats waar je je bevindt aan jouw door te geven zoals het weer, het verkeer en ja ook reclames maar niemand is jouw echt aan het volgen, daar ben je gewoon niet belangrijk genoeg voor!

 • Johan Streulens

  Waar zit iedereen met "ik heb niets te verbergen" reacties heden? Zie enkel reacties die het "eindelijk" wat weten te beseffen! Eerder grappig.. Vooruitgang? Enkel "weten"schappelijk! Economisch weten gemanipuleerd te worden..beurs gericht steeds! Economisch opgedrongen steeds! Laatste "nieuwe"..eerst! Kopen..kopen! Intiemer je wordt in het geheel! ALLES verdelende!