Officieel: 13 jaar wordt minimumleeftijd voor sociale media

Getty Images/Image Source
De minimumleeftijd voor sociale media, zoals Facebook, Instagram of Twitter, wordt in ons land 13 jaar. De regering volgt het voorstel daarover van staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld). 

In mei treedt een nieuwe Europese gegevensverordening in voege en verstrengt dus de privacywetgeving. Eén van de zaken die de lidstaten nog zelf mogen bepalen is de minimumleeftijd voor sociale media. In elke lidstaat wordt momenteel de discussie gevoerd of die nu 13 of 16 jaar moet zijn. Na overleg met onder meer de kinderrechtencommissarissen en de jeugdraden kiest de regering nu voor dertien jaar.

Staatssecretaris De Backer meent dat de keuze voor 13 jaar aansluit bij de realiteit. Statistieken van Child Focus tonen dat 83 procent van de 13- à 14-jarigen regelmatig inloggen op sociale media. De Backer benadrukt wel dat privacyvoorlichting voor jongeren belangrijk is.

AP28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vinaye-Willy Dunon Ernes

  Niet te begrijpen dat een kind of jongvolwassene een wapen in handen krijgt. Is geen telefoon meer...Geen toegang onder de 30j...

 • marie-claire de bosscher

  niks veranderd dus, was al zo.

 • Loesje Vranken

  Het is nog véél te jong, dan schrikken ze dat ze in aanraking komen met pedofielen en individuen die het slecht menen met kinderen. Er bestaat nog altijd een telefoon om iemand op te bellen en mee te babbelen. Dit is bovendien véél veiliger.

 • Gilbert Van Noten

  En met alles moet de OVLD zich kunnen moeien,in mijn huis gebeurd nog altijd wat ik beslis.

 • RENE LENAERTS

  En dat gaat natuurlijk perfect opgevolgd worden?