Obama wil meer actie tegen cyberaanvallen

President Obama staat onder grote druk iets te ondernemen, onder meer door ingrijpende aanvallen op netwerken van grote ondernemingen in de VS
REUTERS President Obama staat onder grote druk iets te ondernemen, onder meer door ingrijpende aanvallen op netwerken van grote ondernemingen in de VS
De politiek en het bedrijfsleven moeten samenwerken om cyberaanvallen af te slaan. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama in een toespraak op de Stanford Universiteit in Californië, waar een grote bijeenkomst over 'cyberveiligheid' wordt gehouden.

Obama zei snel strengere wetten voor te stellen om het internet beter te kunnen beveiligen. Het bedrijfsleven moet daarbij nauw betrokken worden, omdat computernetwerken veelal in handen van particuliere ondernemingen zijn. Dit is een gezamenlijke missie, zei Obama die onder meer maatregelen neemt om de uitwisseling van informatie tussen de regering en de particuliere sector te bevorderen.

Onder druk van hackers
Hij staat onder grote druk iets te ondernemen, onder meer door ingrijpende aanvallen op netwerken van grote ondernemingen in de VS, zoals Sony Pictures, Depot en Anthem, melden Amerikaanse media. Hackers uit binnen- en buitenland vinden steeds geraffineerdere manieren om het internetverkeer te verstoren of gegevens te stelen.