NSA breidt internetspionage in het geheim uit

De NSA-campus in Fort Meade.
AP De NSA-campus in Fort Meade.
In alle stilte heeft de administratie van Amerikaans president Obama de bevoegdheden van de NSA uitgebreid om toezicht te houden op het internationale internetverkeer van de Amerikanen. Dat blijkt uit documenten die Edward Snowden bezorgde aan The New York Times en ProPublica.

Het gaat om het 'warrantless surveillance program' van de NSA - toezicht zonder rechterlijk bevelschrift. Midden 2012 werden twee geheime memo's opgesteld die de Amerikaanse geheime dienst in staat stellen zonder een dergelijk bevelschrift te zoeken naar data die gelinkt is aan aanvallen van hackers, en niet enkel meer naar nieuws over vermoede extremisten.

In de documenten staat te lezen dat de NSA alleen mag zoeken naar data afkomstig van adressen en cyberhandtekeningen die ze kan linken aan buitenlandse regeringen. Op welke basis doelwitten geselecteerd worden, is niet duidelijk. Het is immers niet altijd mogelijk zeker te weten wie achter een hacking zit - een buitenlandse regering of een criminele bende. De documenten vermelden bovendien dat de NSA heeft gevraagd ook toezicht te mogen houden als ze geen link met buitenlandse intelligentie kon vaststellen.

Het onderzoek naar sporen van hackeraanvallen loopt al sinds 2012. De vervolging van hackers behoort normaal gezien tot het takenpakket van politie en opsporingsautoriteiten, niet van die van de geheime dienst, zo citeert The New York Times cyberveiligheidsexpert Jonathan Mayer.

De nieuwe informatie is te lezen in documenten die Edward Snowden bezorgde aan onder andere The New York Times.
REUTERS De nieuwe informatie is te lezen in documenten die Edward Snowden bezorgde aan onder andere The New York Times.

Ongeziene cyberaanvallen

De nieuwe onthullingen komen er op een moment dat Amerikaanse financiële instellingen en (overheids)bedrijven te maken hebben met ongeziene cyberaanvallen. Hackers slaagden er onlangs nog in de e-mails van president Barack Obama te lezen. Ook de technologiebeurs Nasdaq was al het doel van een digitale inbraak.

Tegelijk zijn de ogen meer dan ooit gericht op het omstreden toezicht door de overheid. Deze week keurde de senaat nog een wet goed die de autoriteit van de NSA deels inperkte. Het ging hier echter om maatregelen in de Patriot Act, die niet van toepassing zijn op het toezicht zonder bevelschrift.

Volgens de regering is het toezicht op verdachte hackers noodzakelijk om de Amerikanen te beschermen tegen de toenemende agressieve activiteiten van buitenlandse regeringen. Maar volgens critici is het voer voor een publiek debat. Via het internettoezicht kan de regering immers ook aanzienlijke hoeveelheden persoonlijke informatie van de Amerikaanse burgers verzamelen - van e-mails tot zakendeals.