Nog grotere golf ‘fake news’ dan in 2016 verwacht: politieke desinformatie op Facebook neemt toe

EPA
Politieke desinformatie op Facebook is de laatste drie maanden toegenomen, meldt Amerikaanse non-profitorganisatie Avaaz in een rapport. De Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar zouden zich volgens het online campagnenetwerk kunnen kenmerken door een nog grotere golf aan valse berichten dan in 2016.

Valse politieke berichtgeving werd dit jaar al 158 miljoen keer bekeken in de Verenigde Staten, schrijft Avaaz.
"De verkiezingen van 2020 zijn in gevaar", waarschuwt campagnedirecteur Fadi Quran. "Ons team heeft vastgesteld dat miljoenen Amerikanen zichtbaar valse politieke informatie zien en delen", verklaart hij. Volgens het rapport zouden er de laatste drie maanden zo'n 4,6 miljoen interacties geweest zijn over de twintig meest verspreide "fake news"-berichten, ten opzichte van 3,1 miljoen tijdens de drie tot zes maanden voor de verkiezingen van 2016.

De vorige presidentsverkiezingen werden negatief gekenmerkt door het Cambridge Analyticaschandaal, waarbij de Britse onderneming gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers verzamelde om hen politiek te manipuleren. Sinds de zaak in 2018 aan het licht kwam, heeft Facebook extra maatregelen getroffen om onder meer valse accounts en desinformatie aan te pakken. Toch slaagt de sociale netwerksite er volgens het rapport van Avaaz niet in om de virale verspreiding van valse berichtgeving op het platform te verminderen.

Voor het onderzoek baseerde de ngo zich op 100 valse berichten die sinds het begin van het jaar het meest werden bekeken. Het aantal valse berichten tegen Democraten en ‘liberals’ ligt tweemaal hoger dan die tegen Republikeinen en conservatieven, aldus het rapport.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Ik lees dat het 'fake news' vooral gericht is tegen democraten en liberalen. Gezien de naïeviteit van vele Amerikanen heeft Trump dus toch nog een kans op een tweede ambtstermijn.

 • Jean West

  Niet veel beter in België bij sommige omroepen en dagbladen.

 • joachim albert

  VB heeft door dat fake-news werkt, als daarna uitkomt dat het niet correct was, de mensen onthouden dat er wel iets van waar zal zijn. Zelfs als het totaal gelogen was. Gevaarlijke trend voor de democratie.

 • Gunter Verleyen

  Facebook gaat er ook niets aan doen voor hen is dit kassa kassa, hoe meer clicks hoe meer dollars, het enige dat men kan doen is Facebook offline te halen en dan zal Zuckerberg wel opeens wel véél fakenews kunnen blokkeren

 • Jef Van De Plas

  Verander de naam van Facebook naar Fakebook !