Nieuwe website toont alle vliegverkeer van en naar Brussels Airport

batc.be
Op de website www.batc.be kan iedereen voortaan alle vliegbewegingen boven de luchthaven Brussels Airport volgen. Batc staat voor Brussels Airport Traffic Control. Niet alleen het gebruik van de runways (start- en landingsbanen) en de vliegroutes, maar ook de gegevens van de geluidsmetingen zijn er raadpleegbaar, tot zeven dagen terug.

De voorstelling van de website gebeurde deze middag op een gezamenlijke persconferentie van Belgocontrol, dat de veiligheid van het luchtverkeer garandeert en Brussels Airport Company, de beheerder van de luchthaven. Ook federaal minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant (MR), woonde de presentatie bij. "De gegevens op deze website waren vroeger ook al beschikbaar, maar het voordeel is dat ze nu op één duidelijke en overzichtelijke website worden bijeengebracht", zei de minister.

Volgens Johan De Cuyper, ceo van Belgocontrol, getuigt de nieuwe website van het nieuwe beleid van transparantie bij Belgocontrol over hun manier van werken. Om veiligheidsredenen worden de gegevens over de banen met een half uur en over de vliegroutes met een uur vertraging gegeven. Zo kunnen ook gegevens over militaire vluchten en vluchten van politiehelikopters in het luchtruim boven Brussels Airport worden verwijderd.

De omwonenden van de luchthaven zullen zeker graag horen dat ook de gegevens van de geluidsmeetposten op en rond de luchthaven, raadpleegbaar zijn via batc.be.

Volgens Belgocontrol zijn er nog geen plannen om gegevens over vliegbewegingen en geluidsmetingen voor de andere, regionale luchthavens in ons land online te zetten.