Nieuwe Facebookcampus lijkt op een "natuurlijke heuvel"

Facebook.com
Sociaalnetwerksite Facebook heeft aangekondigd dat het voor de nieuwe campus zal samenwerken met de vermaarde architect Frank Gehry. Oprichter en topman Mark Zuckerberg omschrijft het aanzicht van het nieuwe gebouw als "een natuurlijke heuvel".

"Het idee is om het perfecte gebouw voor ontwikkelaars te maken:  een gigantische kamer waarin duizenden mensen werken, die dicht genoeg bij elkaar zitten om samen te werken. Deze campus zal het grootste 'openvloerplan' ter wereld hebben, waarin ook genoeg stille privéruimtes en vergaderruimtes worden geïncorporeerd", aldus Zuckerberg. "Het dak van het gebouw wordt een park dat overgaat in de omgeving. Van buitenaf zal het lijken alsof je naar een natuurlijke heuvel kijkt."

Het ontwerp is iets helemaal nieuws voor Frank Gehry, die bekend werd om zijn opvallende, gebogen structuren. Zo heeft hij het Guggenheimmuseum in het Spaanse Bilbao ontworpen, net als de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles. Volgens Gehry zelf kwam de opvallende structuur er op uitdrukkelijke vraag van Zuckerberg. "Mark wilde niets opvallends. Hij wilde in dezelfde kamer zitten met al zijn werknemers, en daarom heeft het binnenin iets weg van een opslagplaats."

Functionaliteit ging boven ontwerp. Zo zijn er buiten langs alle trapstructuren ook glooiingen gemaakt zodat de werknemers per skateboard van de ene kant van de campus naar de andere kunnen. In de nieuwe campus zullen zo'n 2.800 personeelsleden tewerkgesteld worden.

Zuckerberg bekijkt de macquette van de nieuwe campus.
Facebook.com Zuckerberg bekijkt de macquette van de nieuwe campus.