Nieuwe app met gezichtsherkenning tilt stalking naar nieuw niveau

FindFace
Als je vindt dat er van je privacy nu al niet veel meer overschiet, dan zal deze app je misschien zorgen baren. Met de 'FindFace'-app kan je iemands gezicht scannen om meteen zijn of haar profiel op sociale media te checken. Je hoort het goed: met deze app heb je zelfs geen naam meer nodig om informatie over iemand in te winnen.

De app werd ontwikkeld door twee Russen en werkt momenteel enkel met het Russische sociale netwerk Vkontakte. Het programma, dat een accuraatheid heeft van 70 procent, is al meer dan 500.000 keer gedownload en is aan een razendsnelle opmars bezig.

Uitvinders Artem Kukharenko (26) en Alexander Kabakov (29) zijn laaiend enthousiast over hun app: "Als je iemand ziet die je mooi vindt, kan je een foto nemen en meteen zijn of haar identiteit achterhalen en een vriendschapverzoek versturen", zegt Kabakov in een interview met The Guardian. "Ons algoritme zoekt door een miljard foto's in minder dan een seconde."

Met een foto achterhaalt de app meteen de identiteit van je 'prooi'.
FindFace Met een foto achterhaalt de app meteen de identiteit van je 'prooi'.

Extra feature

En alsof het allemaal nog niet eng genoeg is, heeft de app nog een extra feature. "De app zoekt ook naar personen die op elkaar lijken. Je kan bijvoorbeeld een foto uploaden van een filmster of je ex en de app zal 10 meisjes zoeken die op haar lijken", besluit Kabakov.

Voorlopig werkt de app dus enkel voor Vkontakte. Het valt nog af te wachten of 'FindFace' ooit voor Facebook, Twitter of Instagram kan gebruikt worden.

FindFace