Nieuwe aanwijzingen dat Britse geheime dienst achter hacking Belgacom zat

Het hoofdkwartier van Belgacom, tegenwoordig Proximus, in 2013.
EPA Het hoofdkwartier van Belgacom, tegenwoordig Proximus, in 2013.
Het federaal parket is bijna klaar met zijn onderzoek naar de hacking van telecomoperator Proximus, die eind 2013 bekendraakte. Het parket heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een vertrouwelijk verslag bezorgd, met nooit eerder bekend geraakte aanwijzingen dat de Britse geheime dienst GCHQ schuilging achter de operatie. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De spionageoperatie kostte het toenmalige Belgacom 50 miljoen euro aan investeringen in beveiliging, boven op de reputatieschade.

Het doelwit waren de GRX-routers van Belgacom en BICS. Die geven toegang tot de communicatie tussen smartphones die verloopt via roaming, waarbij operatoren klanten van andere operatoren op hun netwerk toelaten. De communicatie werd massaal onderschept via 'Man in the Middle-operaties', waarbij de geheime dienst de communicatie als een 'man in het midden' naar zich liet afleiden. Daarvoor zijn de computers van sleutelpersonen bij Belgacom, die instonden voor het onderhoud en de beveiliging, gehackt. Ze liepen onder meer via valse LinkedIn-boodschappen in de val.

Geens wil voorlopig alleen kwijt dat hij het verslag van het federaal parket zal voorleggen aan de Nationale Veiligheidsraad. Ook het federaal parket wil niet reageren.

"Strafrechtelijk onvoldoende bewijzen voor vervolging"

Volgens de informatie waarover De Tijd beschikt, laat het parket aan Geens weten dat het gerechtelijk onderzoek naar de hacking bijna klaar is en dat het parket het dossier zonder gevolg moet klasseren, omdat er strafrechtelijk onvoldoende bewijzen zijn om concrete verdachten te kunnen vervolgen. 

Maar het verslag somt wel alle bewijzen op die wijzen in de richting van de Britse geheime dienst GCHQ. De vraag is of de regering die kan negeren. En of er nog politieke of diplomatieke acties aan gekoppeld worden, aldus De Tijd.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Kan mij niet schelen. Ik ben al lang overgestapt naar Orange. Veel voordeliger en meer klantvriendelijk. Belgacom/ Proximus zijn grote geldwolven, die hun klanten laten stikken en je van de kast naar de muur sturen. En als je overstapt, komen ze plots af met interessante aanbiedingen (schandalig).

 • Gino Denil

  Waarschijnlijk vindt onze regering dat een hele eer. Belangrijk genoeg zijn als land om bespioneerd te worden. Want enige reactie lijkt er nooit te komen.

 • Karel Valgaern

  Al tientallen jaren dat de VS en UK Europa (en de ganse wereld) met behulp van Echelon bespioneren. En ook economische spionage, dat is al schoorvoetend toegegeven.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  "Het federaal parket is bijna klaar met zijn onderzoek naar de hacking van telecomoperator Proximus, die eind 2013 bekendraakte." Vijf jaar en ze zijn nog niet klaar. Werken die nog met pen en papier ? Versturen die berichten met duiven ? Komen die met de paardentram naar het werk ? Onvoorstelbare knoeiers.

 • emiel Clarijs

  Michel mag nog eens langs bij May, sukkelaar.