Nieuw onbeperkt aanbod van Proximus schendt netneutraliteit niet, vindt telecomwaakhond

Getty
Telecomwaakhond BIPT ziet in eerste instantie geen problemen in een nieuw aanbod van telecomoperator Proximus, waarbij gebruikers zo goed als onbeperkt kunnen gebruikmaken van enkele erg populaire socialemedia-apps.

Met het nieuwe aanbod Epic Stories (19,99 euro per maand) kunnen gebruikers 'onbeperkt' gebruikmaken van Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Pinterest, Snapchat, Twitter en Whatsapp. Daarbovenop krijgen gebruikers 3 GB extra data voor ander mobiel dataverbruik, 60 minuten belkrediet en onbeperkte sms'en. Voor 24,99 euro per maand kunnen ze bovendien ongelimiteerd muziek streamen via Apple Music, Deezer, Google Play Music, Soundcloud en Spotify. 

Proximus mikt met het aanbod op de millennials' Uit de voorwaarden van het aanbod blijkt overigens dat 'onbeperkt' geldt voor 20 GB met de apps tegen maximale snelheid. Als dat opgebruikt is, kan onbeperkt verder worden gesurft met de apps met verlaagde snelheid. 

Netneutraliteit

Maar komt zo de netneutraliteit niet in gedrang? Kunnen concurrenten die niet zijn opgenomen in het onbeperkt aanbod geen nadeel ondervinden?  Proximus heeft het aanbod al afgetoetst bij het BIPT, dat in eerste instantie geen problemen vindt en voldoende ruimte ziet voor concurrentie. 

Zo luidt het ook bij minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld). "Proximus heeft dit voorafgaandelijk met het BIPT afgetoetst. Daar hebben ze bevestigd dat er geen problemen zijn met de Europese regels rond netneutraliteit aangezien alle apps van een gelijkaardige categorie gevat zijn in het aanbod", klinkt het.

Alexander De Croo.
Photo News Alexander De Croo.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Dus eigenlijk wordt de ene app goedkoper dan de andere qua internetverbinding-bandbreedte? Wanneer gaan we daarnaast leren beseffen dat die smartphone ook een communicatiemiddel is? Het is toonbeeld van goede manieren om bij binnenkomst meteen naar de eerste het beste stopcontact te zoeken want de batterij van de smartphone staat boven de elementaire beleefdheid van 'vragen of ze mogen opladen'. Millenials is niet 'mag ik opladen' maar 'waar is het stopcontact en werkt het wel'.

 • Patrick Jonkers

  Dat is geen aanbod. Gewoon "verslaafden" nog meer verslaafd maken. STOP dit asociale en gevaarlijk wordend "contakt".

 • mich lee

  Bij Orange kan je al jaren zelf kiezen welke app je onbeerkt kan gebruiken naast Fb en Twitter. Zo revolutionair is het niet, enkel dat er veel meer apps in de korf zitten.

 • evert messiaen

  begin van het einde...

 • Marc Van Frankrijk

  En dan te bedenken dat ik hier in Frankrijk totaal onbeperkt mobiele data kan gebruiken voor minder geld dan dat. Enkel in het buitenland is mijn verbruik beperkt tot 25 Gig per maand.