Nieuw Facebook-virus tagt je moeder in pornofilms

Een videolink die stelt dat je bijkomende software nodig hebt, is haast altijd linke boel.
ANP Een videolink die stelt dat je bijkomende software nodig hebt, is haast altijd linke boel.
Let deze week op als je ranzige video's op de muur ziet passeren. Een nieuw computervirus verspreidt zich namelijk via dergelijke filmpjes op Facebook. Het 'lokaas' is dat het je moeder, je baas of willekeurige vrienden tagt in vunzige filmpjes. Al meer dan 110.000 gebruikers haalden zo een virus binnen.

De kwaadaardige software tagt automatisch twintig vrienden van het slachtoffer, zodat die vrienden dat zien opduiken op hun tijdlijn. Wie het filmpje aanklikt, riskeert opgescheept te raken met een hardnekkig virus.

Vrienden van vrienden

De nieuwe techniek, 'Magnet' genoemd, geeft de malware meer zichtbaarheid voor potentiële slachtoffers omdat hun vrienden worden getagd. Die tags kunnen ook gezien worden door vrienden van de vrienden van het slachtoffer, wat het aantal mogelijke slachtoffers exponentieel doet toenemen.

Bijkomende software
De videolink brengt gebruikers in de verleiding een file te downloaden waarvoor je zogezegd bijkomende software moet hebben. Eens die download is gebeurd, wordt je PC volledig overgenomen.

Het is belangrijk in je achterhoofd te houden dat een videolink die plots bijkomende software vereist, haast altijd een valstrik is.