Netflix wil Europese zetel van Luxemburg naar Nederland verhuizen

AP
Netflix, een Amerikaanse dienst om films en series te bekijken voor een vast maandelijks bedrag, zal zijn Europese zetel in 2015 van Luxemburg naar Nederland verhuizen. Dat deelde de Luxemburgse eerste minister Xavier Bettel vandaag mee.

"De regering is door de maatschappij op de hoogte gebracht van haar intentie om het hoofdkwartier naar Nederland te verplaatsen voor de volgende fase van haar uitbreiding in Europa", aldus Bettel in een document aan het parlement.

In 2011 vestigde Netflix het Europese hoofdkwartier in Luxemburg om zich in Europa te ontwikkelen. Sinds 2012 startte de onderneming haar dienst in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, daarna in de Scandinavische landen (Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken) en in Nederland.

België nog niet officieel bevestigd
Midden september zou Netflix ook uitbreiden naar Frankrijk. Voorts zouden Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk nog op het verlanglijstje van de onderneming staan. Volgens de Franse krant Le Figaro wil Netflix ook naar België komen, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

De inplanting in Luxemburg gebeurde vooral vanwege fiscale redenen, gezien de btw in Luxemburg maar 15 procent bedraagt, en zelfs 3 procent voor audiovisuele diensten.