Netflix moet binnenkort minstens 30 procent Europese producties aanbieden

Het hoofdkantoor van Netflix in Los Gatos (Californië).
EPA Het hoofdkantoor van Netflix in Los Gatos (Californië).
Het aanbod van films en series op de populaire streamingdienst Netflix zal binnenkort voor minstens dertig procent uit Europese producties bestaan. Platformen als YouTube en Facebook zullen het dan weer makkelijker moeten maken om schadelijke content te rapporteren. 

Die regels zijn het gevolg van de goedkeuring van de nieuwe Europese richtlijn over audiovisuele mediadiensten. 

Terwijl het voor de traditionele televisie al verplicht is om voor meer dan de helft van de zendtijd Europese producties te programmeren, komt daar nu de verplichting bovenop dat video-on-demand-diensten dertig procent Europese content moeten aanbieden. "Dit zal vanzelfsprekend de investeringen in Europese producties versterken", zegt Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V). "Onze film- en televisiesector zal mee profiteren van de toenemende populariteit van online platformen."

Maatregelen tegen schadelijke content

Audiovisuele mediadiensten worden ook verplicht om maatregelen te nemen tegen de verspreiding van haatdragende, gewelddadige en terreurverheerlijkende video's. Er komt geen filter die content screent, voordat die online geplaatst wordt, maar van spelers als YouTube en Facebook wordt wel verwacht dat ze het gebruikers makkelijker maken om ongewenste inhoud te signaleren.

Verder bevat de richtlijn maatregelen die minderjarigen moeten beschermen tegen schadelijke video's. Er komen ook duidelijke beperking voor de hoeveelheid reclame die mag worden getoond.

Na de definitieve goedkeuring door de Raad krijgen de Europese lidstaten 21 maanden de tijd om de nieuwe richtlijn in nationale wetgeving om te zetten. 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Met een vpn kijk je naar de Amerikaanse Netflix. Ze mogen hun Europese rommel houden.

 • jaak Peeters

  Vroman: Amerikaanse geweldfilms of boerenfilms: geef mij die boerenfilms maar. Voor de rest: Europa moet zich daar niet mee bemoeien. Of is Europees nationalisme geen nationalisme, misschien?

 • Raphael Kerser

  Zijn er zelfs genoeg Europese films om aan 30% te geraken ? Dat ze maar eens 2 keer nadenken anders gaat er gewoon terug veel overgestapt worden naar illegaal films downloaden. Er is duidelijk verjonging nodig in het Europees parlement!

 • Louis Vanarwegen

  Zet de kampioenen maar op Netflix, kunnen ze 100.000 ste aflevering nog eens bekijken van de jaren stillekes..

 • Marc Cools

  Europees met of zonder Engeland?