Negen tips om je Facebook écht af te schermen

Thinkstock
Kunnen we ons Facebookprofiel wel volledig afschermen? Niet volgens ethisch hacker Inti De Ceukelaire. Hij lanceerde vandaag Facebookscanner - reeds omgedoopt tot Stalkscan -, een tool die gebruikers doorstuurt naar een verborgen stukje Facebook. Kunnen we ons dan echt niet wapenen tegen zo'n scanner die onze meest gênante momenten zomaar te grabbel gooit? Negen tips.

Facebookscanner, de nieuwe tool die De Ceukelaire vandaag op ons afstuurde, toont zowat alles wat Facebook ons niet laat zien. Wie wil weten wat zijn of haar lief (stiekem) geliket heeft of welke foto's BV's of politici liever niet openbaar maken, moet het maar eens proberen. En opvallend: ook foto's, filmpjes, statussen... die je eerder verborgen had, zijn in een handomdraai te bekijken. 

Belangrijk: de nieuwe tool maakt écht geheime informatie dus niet plots openbaar, maar kan er wel voor zorgen dat gênante momentjes, die je ooit met veel schaamte snel hebt 'verborgen', opnieuw makkelijk boven te halen zijn.

Volgens Facebookexpert Rob Heyman, verbonden aan de VUB, zijn er alvast twee 'harde' maatregelen die je als gebruiker kan treffen: "Ofwel verwijder je je profiel, maar dat is nogal radicaal. Ofwel werk je onder een pseudoniem, maar ook dat is niet echt praktisch. Denk maar aan vrienden die ons terug willen vinden. Mocht iedereen met een pseudoniem werken, dan moeten we een speciale lijst aanleggen." (lacht)

Gelukkig zijn er wel een aantal andere tips die ons kunnen helpen om onze privacy op punt te stellen.

1. Maak lijsten aan
Eerst en vooral is het belangrijk om nog even door je instellingen te gaan. Met de 'Privacy Checkup', een tool die Facebook in 2014 in het leven riep, kan je gemakkelijk controleren - en aanpassen - met wie je jouw foto's of berichten deelt. Wil je niet dat bepaalde posts te grabbel worden gegooid voor je meer dan 600 Facebookvrienden? Maak dan groepen of lijsten aan. Zo kan je per post bepalen wie hem te zien krijgt: enkele je beste vrienden, je collega's, je familieleden, de leden van de sportclub waartoe je behoort, je mama en papa, je lief, enzovoort. Bij elke post, foto of video kan je vervolgens selecteren welke groepen de info te zien krijgen. Het vergt wat werk om gebruikers op te delen, maar daarna is het o zo makkelijk in gebruik.

2. Verwijders tags en ongewenste foto's onmiddellijk
Een feestje gehad? Goed mogelijk dat iemand een hele resem foto's genomen heeft en die de volgende dag ongegeneerd online gooit. Heb je liever niet dat iedereen kan zien dat je een glas te veel op had? Verwijder dan effectief de tag op de foto of nog beter: verwijder het bericht of de foto waarin je werd vernoemd. De functie 'Verbergen op tijdlijn' is immers niet voldoende om de post ook effectief onzichtbaar te maken, hij zweeft nog steeds rond in de virtuele wereld.

Wat kan je nog meer doen om je Facebookprofiel af te schermen? Neem de zeven andere privacytips onder de loep in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Ofwel verwijder je je profiel, maar dat is nogal radicaal. Ofwel werk je onder een pseudoniem, maar ook dat is niet echt praktisch

Facebookexpert Rob Heyman
RV17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nico Lietaert

  Gebruik Facebook zoals ik. Gewoon voor grapjes en andere zever.

 • Jarhead

  Fb profiel ook al enkele weken gedeactiveerd en nog geen moment gemist. Komt toch maar op 1 ding neer en dat is steeds bevestiging zoeken, heb ik leuke activiteiten, mooie looks, een geslaagd leven enz

 • fidel v

  Wie zit er nu op fb man man

 • Mikhael BORREMANS

  Geen FB dat is wat ik doe....

 • kelly Bernaert

  Heel simpel: gewoon verwijderen! En je hebt je normale leven en geluk terug!