Nederlandse student klaagt met 'stalker-app' veiligheidslek in WhatsApp aan

ANP
Een Nederlandse student heeft naar eigen zeggen een veiligheidslek ontdekt in de populaire berichtendienst WhatsApp. Dat lek laat je toe om de status van elke gebruiker op te sporen, ongeacht zijn of haar privacyinstellingen.

Het veiligheidslek in WhatsApp zou toelaten om eender welke gebruiker te traceren en zijn of haar status te bekijken. Zelfs als die aanduidt dat zijn online of offlinestatus door 'niemand' gezien mag worden. Van gebruikers die vergeten zijn om hun standaardinstellingen aan te passen en ze op 'iedereen' laat staan, kun je ook profielfoto's, privacyinstellingen en statusupdates bekijken.

De Nederlandse student Maikel Zweerink ontwikkelde na de ontdekking van het lek het programma WhatsSpy Public om het risico te illustreren. Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is om stalkers het nodige materiaal te geven om toe te slaan, maar wel om WhatsApp met de neus op te feiten te drukken en aan te sporen om snel actie te ondernemen. "Ik had dit ook gewoon in een blogartikel kunnen schrijven, maar dan zou je niet de volle impact beseffen", aldus Zweerink.