Nederlandse phishingbende ronselde Belgische 'geldezels' via Instagram

(archieffoto)
ANP (archieffoto)
De Nederlandse politie heeft de afgelopen dagen een zeskoppige bende opgerold die zich bezighield met phishing en zich vooral op Belgische banken en Belgische slachtoffers richtte. De verdachten zijn tussen twintig en dertig jaar oud. 

Phising is een vorm van internetfraude waarbij slachtoffers worden opgelicht via valse websites. "Bijzonder aan het politieonderzoek is dat de verdachten zich vanuit Nederland richtten op Belgische banken en Belgische slachtoffers", meldt de Nederlandse politie. Bij de actie is dan ook nauw samengewerkt met de Belgische speurders.

43.000 euro

Tijdens huiszoekingen is deze week voor ongeveer 43.000 euro aan contant geld in beslag genomen en ook drugs, nepvuurwapens en computers en telefoons, vaak nog in de verpakking. Onder meer in de stad Almere  en Hoofddorp (nabij Amsterdam).

In ons land werden door de bende zogenoemde geldezels geronseld via Instagram. Het waren vooral jongeren die hun bankrekening en bankpasje tegen een vergoeding beschikbaar stelden om geld dat werd buitgemaakt, door te sluizen of op te nemen bij een geldautomaat.

De zes Nederlandse verdachten zullen zich in eerste instantie in België voor de rechtbank moeten verantwoorden. De maximale straf voor phishing is ons land is vijf jaar cel.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hugo Bavré

    Moest er 10 jaar effectieve gevangenis op staan dan waren zij er niet aan begonnen.

  • Ludo Hermans

    Beste Nederlanders, ik hoop dat jullie deze misdadigers zelf straffen. Als ze bij de Belgische justitie terecht komen zetten ze morgen hun praktijken verder. Maar dan wel omgekeerd!