Nederland verbiedt Russische antivirussoftware: "Mogelijk spionage"

EPA
Antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab wordt door het Nederlandse kabinet uit veiligheidsoverwegingen in de ban gedaan. Het zal bij de Rijksoverheid worden uitgefaseerd, meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Er is kans dat de antivirussoftware wordt gebruikt voor spionage door de Russische autoriteiten. Er zijn nog geen concrete gevallen van misbruik bekend, maar "dit kan niet worden uitgesloten", aldus de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Bedrijven met vitale diensten (bijvoorbeeld op het gebied energienetwerken) en ondernemingen die nauw samenwerken met Defensie worden geadviseerd ook geen gebruik meer te maken van de antivirussoftware van Kaspersky Lab. Andere producten en diensten van het bedrijf blijft de overheid gewoon gebruiken.

"Het zorgelijke beeld op het terrein van digitale dreigingen heeft, met het oog op het waarborgen van de nationale veiligheid, geleid tot aangescherpte afwegingen ten aanzien van het gebruik van digitale producten en diensten", schrijft Grapperhaus. De Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk hebben eerder gewaarschuwd tegen het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky Lab.

Antivirussoftware kan worden gebruikt voor spionage en sabotage. De Russische wetgeving vereist dat Russische bedrijven zoals Kaspersky Lab de Russische inlichtingendiensten moeten helpen als zij daar om vragen. De Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al jaren dat Rusland hier zeer actief is met digitale spionage.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Franco Sechi

  De meest belachelijke reactie weer van de NL overheid. Ondertussen werken ze op Windows of Apple die door de NSA helemaal gecontroleerd worden.... Kaspersky is net één van de beste ter wereld... Wat een paranoia

 • Luc Deville

  Nederlanders denk eens aan de Britten en Proximus.

 • Axel Marckx

  Als je weet dat 9 van de 10 virussen in Rusland ontworpen zijn, dan lijkt mij het gebruiken van Russische antivirus-software toch ook een beetje kortzichtig, niet? Of het nu om spionage gaat of niet, laat ik in het midden. Maar als de maker van een virus ook de maker is van het bijhorende anti-virus, dan sponsor je de virus-maker door zijn antivirus-programma te kopen. En wie zegt dat anti-virusprogramma's op hun beurt geen virussen zijn? Gouden tip : gebruik Linux!

 • Ronald Vermeulen

  huawai mag niet want gevaarlijk...voor de aandelen van apple, net zoals samsung. Kapersky mag niet want de Russen...laten we de Amerikaanse software nemen. Google houdt toch al alles in de gaten, facebook volgt je ook buiten hun platform, de NSA luistert iedereen af en leest je emails om je te beschermen... Beetje te veel 1984 gelezen jongens? Stop met je paranoïa...

 • Els Vervoort

  Wat een naïef gedoe. Al tientallen jaren staan onze grenzen open voor Russen en zij werken ondertussen in elk domein. Het zijn ongetwijfeld niet allemaal spionnen maar om het even welke oorlog, militair of economisch, is op voorhand verloren. Ons schrik aanjagen is de echte oorlog die door onze eigen overheid tegen ons gevoerd wordt.