Naar hartenlust Whatsappen: Telenet telt dataverbruik van sommige apps in WIGO niet meer mee

EPA
Wie bij Telenet een WIGO-abonnement heeft, zal voortaan de apps van WhatsApp en Facebook Messenger en de Telenet-apps Yelo Play en Play Sports kunnen gebruiken op de smartphone zonder dat het bij WIGO inbegrepen datavolume slinkt. Dat meldt Telenet vandaag. 

De nieuwe dienst heet "Free G" en moet door de klant geactiveerd worden om ervan te kunnen genieten.Proximus past in enkele van zijn abonnementen al een gelijkaardig systeem toe. Het verschil is dat Telenet er ook zijn eigen apps bij betrekt: de streamingapps Yelo Play en Play Sports. "We willen mee evolueren met het gedrag van onze klanten, die almaar meer chatapps gebruiken ipv sms, en ook steeds meer overal televisie willen kijken", zegt woordvoerster Isabelle Geeraerts. 

Maar benadeelt Telenet concurrerende diensten zoals Netflix niet? Wie daar naar wil kijken, ziet zijn data wel snel wegsmelten. Een en ander is in ook wettelijk geregeld - de zogenaamde netneutraliteit - maar de operator meent dat die niet geschonden wordt. "Telenet heeft dit principe afgetoetst met het BIPT (de telecomregulator, red). We hebben ook een test uitgevoerd tijdens de zomer waaruit blijkt dat we met deze propositie de regels van netneutraliteit handhaven en dat we klanten binnen hun gewone databundel extra ruimte geven om andere apps te gaan ontdekken of gebruiken", luidt het.

Niet helemaal onbeperkt

Helemaal onbeperkt is het verbruik van de vrijgestelde apps overigens niet. Afhankelijk van het type WIGO-abonnement bedraagt het samengetelde verbruik van de geselecteerde apps in België tussen 20 en 100 GB voor alle gezinsleden samen. Als bovendien de inbegrepen datapot voor het "gewone" verbruik op is, wordt alle mobiel internetverbruik tot het einde van de aanrekeningsperiode gepauzeerd, ook het Free G-verbruik. Dat doet Telenet om de netneutraliteit te handhaven. HED/MDM/
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fatima Benaoudia

  Bij Telenet is het altijd bij wigo abonnementen dat ze 3 maanden playmore gratis kan kijken en nu dit.maar mensen die een andere abonnement hebben die minder kost nooit niets !! Geldwolven heel Telenet!

 • Peter Buyck

  Vergeten ze er wel bij te vertellen dat die apps energievreters zijn.... Beste Jan Rits: voorafbetaling belastingen is om verrassingen te voorkomen (een totaal ander principe dan eerst véél betalen om 'een cadeautje te krijgen').

 • Walter Lippens

  Telenet zou er beter voor zorgen dat hun dienstverlening 24/7 beschikbaar is i.p.v. hun klanten twee volle werkdagen af te sluiten omwille van onderhoudswerken.

 • Karel Valgaern

  Gewoon chatten, dus zonder extreem veel foto's of filmpjes, verbruikt niet véél data. Dus eigenlijk maakt men degenen die in hoera stemming zijn blij met een dode mus.....

 • Raphael Kerser

  Ik ben zo blij dat net neutraliteit nog bestaat in Europa, want het is heel duidelijk dat de operatoren hier daar heel snel misbruik van zouden maken.