Minder mensen getroffen door datalek Facebook dan eerst gedacht

Archieffoto.
AFP Archieffoto.
Het grote datalek bij Facebook, waarbij hackers toegang kregen tot de accounts en persoonlijke informatie van gebruikers, heeft uiteindelijk 30 miljoen mensen gedupeerd. Dat meldde het techbedrijf in een verklaring, na eigen onderzoek. Eerder werd bericht over 50 miljoen getroffenen.

Volgens Facebook, dat samenwerkt met de FBI om de hackers op te sporen, was het lek het gevolg van drie hiaten in de software. Die zorgden er voor dat de criminelen toegang konden krijgen tot opgeslagen wachtwoorden. Daarmee konden zij accounts van gebruikers overnemen.

Dataroof

Bij circa 15 miljoen gedupeerde gebruikers werden namen en contactgegevens buitgemaakt. Het gaat dan om telefoonnummers of e-mailadressen, afhankelijk van welke informatie de gebruikers op hun profiel hadden opgeslagen. Bij nog eens 14 miljoen accounts ging het ook om meer details. Bij 1 miljoen accounts werd wel 'ingebroken', maar hadden de hackers geen toegang tot gegevens.

Facebook kwam eind september met het nieuws naar buiten dat er een lek was gevonden in zijn sociale netwerk. De hack vond volgens Facebook niet plaats op andere applicaties als Messenger, Instagram of WhatsApp.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • joannes Roderigas

    En dat moet men geloven? Alles is goed om hun geloofwaardigheid op te krikken