Miljoenen computers kwetsbaar na fout met Intel-chips: “Update Windows meteen”

Getty Images
Er zijn opnieuw grote fouten ontdekt in Intel-chips. Onderzoekers van securitybedrijf BitDefender hebben de kwetsbaarheid gevonden waarmee cybercriminelen toegang krijgen tot computers van Windows. Het is het vierde lek in twee jaar tijd bij de chipfabrikant. Het advies luidt: update Windows meteen.

Smartphones, Mac-apparaten en tablets zijn niet vatbaar voor de kwetsbaarheid, meldt het bedrijf. Volgens Bright zijn in potentie miljoenen pc's, laptops en servers kwetsbaar. Dat zijn wel apparaten met een processor van na 2012. 

Windows heeft al een update uitgerold om het lek te dichten. Consumenten kunnen die meteen downloaden en installeren. Eerder ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam dat de chips vatbaar zijn voor hackers. Daar maakten kwaadwillenden misbruik van de berekeningen die een processor al doet voordat een taak wordt uitgevoerd op een computer. Daardoor kan de computer sneller worden. Deze 'speculatieve berekeningen’ waren door het lek onbeveiligd beschikbaar.

Dat gat werd snel gedicht, maar er bestond nog een manier om toegang te krijgen tot deze informatie. BitDefender vond dat lek en heeft Intel en Microsoft de tijd gegeven om een fix te maken. Nu die oplossing er is, is het lek gepubliceerd. BitDefender zegt echter dat een nieuw lek een kwestie van tijd is. 

Expertise

Alhoewel het lek dus openbaar is, is het bijzonder lastig te gebruiken. Hackers moeten flinke expertise hebben om daadwerkelijk iets te kunnen met het lek. Bij particulieren zullen de slachtoffers dus wel meevallen, in tegenstelling tot de traditionele phishing- en ransomware-hacks. Bij bedrijven is het risico hoger, aldus Bright.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wilfie hermans

  niks oneerlijk aan intel is gewoon onveilig

 • Gino Denil

  Waarom zou een Mac met een dergelijke Intel processor dan wel niet kwetsbaar zijn. Als het aan de hardware en de instructies van de processor ligt dan is elk besturingssysteem kwetsbaar. Of zou Microsoft iets anders willen verdoezelen en repareren.

 • Anthony Vandooren

  Dikke zever wilfie, geef dan gewoon toe dat het voor de goedkoopte was dat je voor amd hebt gekozen. Mensen zijn toch zo oneerlijk tegenwoordig

 • Gino Denil

  Computers met sjoemel processoren dus. Als alle lekken gedicht zijn dan zijn ze niet meer vooruit te branden. En als het aan de processor ligt. Waarom zou een Mac met Intel processor dan geen gevaar lopen.

 • wilfie hermans

  vandaardusdat ik een AMD processor in men pc heb laten zetten dieintelprocessors hun veiligheid zijn zo lek als een zeef