Miljardenschade door internetfraude in Nederland

THINKSTOCK
Meer dan een miljoen Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar het slachtoffer geworden van internetfraude. In totaal zouden zij voor ruim 5 miljard euro zijn opgelicht.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Fraudehelpdesk, het nationaal meldpunt voor vragen en meldingen over fraude. Veel slachtoffer zouden geen aangifte van deze praktijken doen uit schaamte of omdat ze te weinig vertrouwen hebben in de politie.

De Fraudehelpdesk liet een onderzoek uitvoeren onder duizend mensen boven de achttien jaar. Negen procent stelde onlangs te zijn opgelicht via het internet. In de meeste gevallen (70 procent) gaat het over bedragen van maximaal 500 euro. Maar 12 procent van de slachtoffers zei tussen de 1.000 en 10.000 euro te zijn kwijtgeraakt. In drie procent van de gevallen ging het zelfs om bedragen van meer dan 20.000 euro.

In drie procent van de gevallen gaat het om bedragen van meer dan 20.000 euro

Datingsites

De hogere bedragen worden vaak via datingsites buitgemaakt. Zo stellen internetliefdes geld nodig te hebben voor bijvoorbeeld vliegtickets of ziekenhuisopname.

Nog niet de helft van alle gedupeerden deed aangifte van de fraude. "Als het gaat om grote bedragen, dan schamen mensen zich daar vaak voor", aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Als het om bedragen onder de 500 euro gaat, vinden mensen het vaak niet de moeite waard om naar de politie te gaan omdat ze daar te weinig vetrouwen in hebben. "Gedupeerden denken dat de politie toch niet kan helpen omdat die zich vooral bezighoudt met andere zaken, zoals het uitdelen verkeersboetes."