Met “creepy” zoekfunctie op Facebook kan je makkelijk halfnaakte foto’s van vriendinnen opzoeken, maar niet van vrienden

RV
Facebook maakt het veel eenvoudiger om foto’s op te zoeken van je vrouwelijke vrienden dan van je mannelijke vrienden. Dat kwam ethische hacker Inti De Ceukelaire op het spoor. Bovendien suggereert Facebook meteen ook om foto’s “in bikini” of “op het strand” te zoeken. De socialenetwerksite zelf ontkent dat het gaat om een bug. 

De zoekbalk op Facebook staat toe om je snel foto’s van je vrienden op te zoeken. Maar dat gaat net iets makkelijker als je de vrouwelijke helft van je vriendenkring wilt bekijken. Typ je “photos of my female friends” in de zoekbalk, dan krijg je meteen een selectie kiekjes van je vriendinnen te zien.

Dat is frappant, want de zoekopdracht “photos of my male friends” levert iets heel anders op. In de plaats van foto’s van je vrienden, krijg je bij die zoekopdracht enkel afbeeldingen die van willekeurige pagina’s afkomstig lijken te zijn. Het effect kan overigens enkel geproduceerd worden met de Engelse zoektermen.

De Ceukelaire deelde de “creepy verborgen zoekfunctie” maandag op Twitter. “Je kan nu geen verborgen foto’s meer opvragen van je mannelijke vrienden. Vrouwen kan/mag je wel nog stalken”, schreef hij erbij.

Volgens de ethische hacker zou Facebook bij de zoekterm “photos of my male friends” ook veronderstellen dat je een typfoutje maakte en automatisch suggereren om toch “female friends” op te zoeken.

Bikini

Facebook geeft in de zoekbalk nog andere suggesties die de wenkbrauwen doen fronsen. Wanneer je “photos of my female friends” intypt, verschijnt er een lijst met aanvullingen zoals “in bikinis”, “on the beach” en “this week” of “this month”. Volgens sommigen zou dat het voor stalkers wel erg makkelijk om maken om snel aan pikante foto’s te geraken.

Opnieuw is er een verschil met de zoekterm “photos of my male friends”, waarbij geen suggesties worden aangeboden.

De suggesties zijn niet min.
RV De suggesties zijn niet min.

Bug

In een reactie aan HLN.be laat Facebook weten dat het deels gaat om een foutje. Normaal gezien zou de zoekopdracht “photos of my male friends” ook gewoon foto’s van je vrienden moeten opleveren, in plaats van willekeurige afbeeldingen. Ook de suggestie om “female” vrienden op te zoeken, is een bug waarvoor een oplossing wordt gezocht. 

Dat de zoekmachine voorstelt om vriendinnen “in bikini” op te zoeken, is dan weer geen bug, maar wel een gevolg van de populairste zoektermen. De voorspellingen worden onder andere gebaseerd op de zoektermen die vaak worden ingegeven, volgens Facebook. Lees: heel wat gebruikers zoeken nu eenmaal foto’s van hun vriendinnen op het strand op, waardoor de zoekmachine die termen ook suggereert aan anderen. 

“[De voorspellingen in de Facebook-zoekbalk] vertegenwoordigen wat mensen zoeken op Facebook, maar zijn niet noodzakelijkerwijs een reflectie van de echte content op Facebook”, klinkt het in een officieel statement. “We weten dat alleen maar omdat iets niet in strijd is met onze 
gemeenschapsrichtlijnen, dat dat niet noodzakelijkerwijs betekent dat mensen het willen zien, dus werken we continu aan het verbeteren van de zoekmachine om de voorspellingen relevant te maken.”

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jef Joossens

    Als je zelf zo idioot bent om je halfnaakt op FB te plaatsen wat kan er dan op tegen zijn dat anderen dat kunnen bekijken? De foto´s worden juist geplaatst om in de aandacht te komen anders doe je zoiets niet.

  • Marnick L'Eau

    @Lore inderdaad. Het enige dat dit bewijst, is waarvoor mensen zelf facebook overwegend gebruiken. En dat ze het stalking noemen, is ook belachelijk: ze zetten die foto's zelf publiek online, de gevolgen moeten ze dan zelf maar weten.

  • Lore Kluwer

    Een zelfverklaarde hacker die blijkbaar niet weet dat dergelijke zoekopdrachten gebaseerd zijn op bestaande, net zoals de vragen op Google die vanzelf worden aangevuld. FAIL.