Meer verkeersboetes verstuurd met nieuw informaticasysteem, maar alle problemen zijn nog niet van de baan

BELGA
In april en mei van dit jaar zijn telkens 400.000 verkeersboetes verstuurd naar de overtreders. Dat is een stijging van 33 procent vergeleken met het maandgemiddelde van 2017, meldt de federale overheidsdienst (FOD) Justitie 

Sinds juli 2017 kunnen overtreders hun verkeersboete betalen op de website www.verkeersboetes.be. Sinds eind maart 2018 kan de burger ook online een boete betwisten of een ongeldige betaling rechtzetten. Ondanks de technische hindernissen na de lancering krijgt het digitaal beheer van verkeersboetes stilaan vorm. In 2017 werden gemiddeld 300.000 boetes verstuurd per maand. In april en mei 2018 waren er dat telkens 400.000, goed voor een stijging van 33 procent.

Bijsturing

Terwijl het systeem kwantitatief op kruissnelheid raakt, stelt de FOD Justitie vast dat er kwalitatief wel nog nood is aan bijsturing. "We werken aan oplossingen voor die kwesties. Het projectteam heeft bijkomende controles ingevoerd om de kwaliteit van de documenten te bewaken. Die bijkomende checks vergen enige tijd waardoor sommige boetes later in de brievenbus staken", luidt het.

Veel vragen

Die tijdelijke moeilijkheden leiden tot veel vragen bij de burger. Dat heeft ook gevolgen bij het callcenter dat de burger helpt bij vragen over verkeersboetes. Gemiddeld krijgt dat callcenter 2.000 oproepen per dag te verwerken. Volgens Justitie is het aantal oproepen sinds mei op sommige dagen gestegen naar 9.000 per dag. Daardoor kunnen de wachttijden op piekmomenten oplopen, aldus Justitie.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Vandermaelen

  Wie zei ook weer dat de regering moest stoppen met de burger te pesten? Inderdaad, de NVA. Ondertussen hebben ze bewezen dat ze niet alleen de kampioenen zijn van het kiezersbedrog maar ook van burgertjes pesten. De geloofwaardigheid van BDW komt hiermee gelijk te staan met die van Verafstoot.

 • Luc Scheepers

  In zoiets zijn ze dan wel sterk, beslissingen nemen, dat is wat anders.

 • Dirk GEELEN

  Schaf die kostelijke Deel regeringen toch af. De Vlaamse deel regering doet niets anders dan het geld uit onze zakken halen. Waarom 70 km/u in arm Vlaanderen en 90 km/u in Wallonië en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest? Dit is dank zij een NVA minister.

 • geert voet

  Wat gebeurt er met het geld van die boetes in feite ? Als je die 400000 x ( 50 euro boete, het zal wel meer zijn) is toch al rap 20 000 000 euro.

 • Jens Samson

  Vandaag (11 juni) een boete ontvangen die dateert van 1 mei. Dat is toch niet meer serieus.