Medeoprichter Facebook adviseert overheid om bedrijf op te splitsen

AFP
“Facebook en zijn topman Mark Zuckerberg zijn veel te machtig geworden. De Amerikaanse overheid doet er daarom goed aan de onderneming op te splitsen.” Dat betoogt Chris Hughes, die vijftien jaar geleden samen met Zuckerberg aan de basis stond van het socialmediabedrijf.

Hughes schrijft in een opiniestuk voor The New York Times dat consumenten onmogelijk om Facebook heen kunnen, aangezien het bedrijf ook de chatdienst WhatsApp en fotoapp Instagram in zijn bezit heeft. Van het begin af aan was het al Zuckerbergs doel om de markt te domineren, stelt Hughes. Rivalen werden opgekocht voordat ze een serieuze concurrent konden worden. 

Wat die monopoliepositie volgens Hughes zo gevaarlijk maakt, is het feit dat Zuckerberg aan de top van Facebook amper weerwoord krijgt. “De raad van bestuur van Facebook werkt meer als een adviescommissie dan als toezichthouder”, schrijft Hughes. Het is die onaantastbaarheid die heeft bijgedragen aan recente schandalen van Facebook, zoals een groot privacylek en de beïnvloeding van Amerikaanse presidentsverkiezingen door nepnieuws. 

De oplossing zou niet gezocht moeten worden bij de bedrijfstop zelf, maar bij de overheid. “Mark Zuckerberg kan Facebook niet repareren, maar onze regering kan dat wel.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Willy Slegers

    Nogal een onafhankelijk advies zou ik zeggen. Moest hij nog deel uitmaken van Facebook dan zou hij wel wat anders adviseren. Nu puur op basis van jaloersheid? Ook al heeft jij in princiep gelijk.