Mark Zuckerberg wordt 30: herbekijk zijn eerste interview

AP
Begin februari vierde Mark Zuckerberg het tienjarig bestaan van zijn sociaalnetwerksite, maar gisteren mocht hij zelf gevierd worden. De Facebook-topman wordt namelijk dertig jaar. Hier zijn vijf weetjes over de jarige én zijn eerste interview van nu tien jaar geleden.

1. Facebook wordt wereldwijd door 1,23 miljard mensen gebruikt en de waarde van zijn bedrijf wordt geschat op 135 miljard dollar (ruim 98 miljard euro). Met een persoonlijke geschatte waarde van over de 28,5 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) is hij de 21ste rijkste persoon ter wereld.  

2. In 2010 tekende de miljardair 'The Giving Pledge', een overeenkomst waarbij hij voor de rest van zijn leven vijftig procent van zijn rijkdom weggeeft aan een goed doel.  

3. Facebook was niet de eerste creatie van Zuckerberg. Toen hij nog aan de Harvard universiteit studeerde, richtte hij 'Facemash' op. Een website waarop je je medestudenten punten kon geven op hun uiterlijk. Ongeacht dat het snel van het web werd gehaald, wisten toch 450 mensen hun weg naar de site te vinden.  

4. De achtergrond van het Facebook-logo is blauw omdat Zuckerberg gedeeltelijk kleurenblind is. Blauw is de enige kleur die hij kan zien.  

5. Hoewel hij een geniale technicus is, kent hij zijn grenzen. Toen een journalist hem in 2011 vroeg of hij ook ooit computerspelletjes gaat maken, antwoordde hij: "Ik ben er vrij zeker van dat we dat nooit zullen doen. Het maken van videospelletjes is enorm moeilijk."

ANP

Allereerste tv-interview
Nu Zuckerberg 30 jaar is geworden, heeft de nieuwssite Business Insider het allereerste tv-interview opgevist waarin de toen 20-jarige oprichter uitlegt wat (toen nog) 'The Facebook' juist is.

"The Facebook is een online directory die studenten aan universiteiten met elkaar in contact brengt. Je maakt een profiel aan, waar je alles in kwijt kan wat je wil: welke vakken je volgt, wat je favoriete boeken en films zijn en het belangrijkste, wie je online vrienden zijn. Zo kan je verder zoeken naar vrienden van je vrienden, en zien wat hen allemaal interesseert." "Toen we van start gingen, hoopten we 400 tot 500 mensen te bereiken", verklaarde de miljardair in spe.


 

Mark Zuckerberg in 2004.
Screenshot YouTube Mark Zuckerberg in 2004.