Maak kennis met het Zuckerberg Manifesto

Facebook wil regels aanpassen

AP
Facebook gaat een aantal regels en mogelijkheden aanpassen. Zo kunnen gebruikers straks zelf aangeven wat ze aanstootgevend vinden en wat niet. Verder wil topman Mark Zuckerberg blijven inzetten op het gebruik van artificiële intelligentie. Zuckerberg schrijft dat in 'Building Global Community', bekend als het 'Zuckerberg Manifesto'.

In het manifest schetst Zuckerberg zijn visie op de toekomst van de sociale netwerksite, in praktische maar ook idealistische zin. 'Wereldwijd zijn er mensen die achterblijven door globalisering en door bewegingen tegen globale connectiviteit. In deze tijden is het bieden van een sociale infrastructuur waarmee mensen een wereldwijde gemeenschap kunnen bouwen die voor iedereen werkt, het belangrijkste wat Facebook kan doen.'

Dit utopische wereldbeeld heeft volgens Zuckerberg niets te maken met de actualiteit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zo zei hij in een interview met persbureau AP. Toen kwam het sociale netwerk onder vuur te liggen omdat het een platform bood aan nepnieuws en andere leugens.

Lokaal toezicht
Het is de eerste keer sinds de beursgang van Facebook in 2012, dat de Facebook-topman zo'n toekomstvisie publiceert. Volgens Zuckerberg kan kunstmatige intelligentie helpen om te bepalen welke teksten, foto's en video geweld, seksuele content of haat omvatten. Hij beseft onder meer dat er cultuurverschillen zijn tussen de miljarden gebruikers. De een neemt aanstoot aan iets wat de ander prima vindt.

'Europeanen hebben minder problemen met naaktfoto's dan Aziaten en mensen uit het Midden-Oosten. We willen daarom naar een systeem met lokaal toezicht.' Gebruikers kunnen dan op verschillende vlakken zelf aangeven wat ze acceptabel vinden. Als ze dat niet instellen, wordt en 'gemiddelde' genomen van de voorkeuren in de regio van de gebruiker.