Londen en Washington waarschuwen voor "Russische cyberaanvallen"

REUTERS
In een gezamenlijke verklaring waarschuwen Britse en Amerikaanse overheidsdiensten voor "kwaadaardige cyberactiviteiten" door Rusland. 

Het Kremlin wordt er door de twee landen van beschuldigd een "gecoördineerde campagne" te voeren om internetinfrastructuur in te zetten in die strijd. Wereldwijd zouden miljoenen apparaten, zoals routers, switches en firewalls, aangetast zijn.

De aanvallen zouden gericht zijn op zowel Britse als Amerikaanse bedrijven en overheidsorganisaties. Een dergelijke waarschuwing is zelden vertoond. 

Man-in-the-middleaanvallen

"Russische, door de staat gesteunde spelers gebruiken gecompromitteerde routers om man-in-the-middleaanvallen uit te voeren, bedoeld voor spionage, om intellectuele eigendommen te verkrijgen, toegang te behouden tot netwerken en mogelijk een basis te leggen voor toekomstige operaties", aldus de verklaring. Man-in-the-middleaanvallen zijn aanvallen waarbij informatie wordt onderschept zonder dat de twee partijen die de informatie uitwisselen, daarvan op de hoogte zijn.

Een dergelijke waarschuwing is zelden vertoond

"Verschillende bronnen, die zowel binnen de overheid als voor de privé onderzoek doen naar cyberveiligheid, en bondgenoten hebben deze activiteiten gemeld aan de Amerikaanse en Britse regeringen", luidt het.

Trolls

De waarschuwing komt van het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, de FBI en het Britse National Cyber Security Center. In de waarschuwing krijgen bedrijven ook advies over hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Ze krijgen ook een specifieke waarschuwing over aanvallen op routers.

De Amerikaanse en Britse relaties met het Rusland van Poetin staan op een dieptepunt, na de vergiftiging van de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal en de gifgasaanval in Syrië. Op die aanval antwoordden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk met raketaanvallen. Na die aanval steeg de activiteit van Russische 'trolls' met 2.000 procent, aldus het Pentagon.

Eerder waarschuwde de Britse inlichtingendienst GCHQ er al voor dat Rusland zijn cyberkennis inzette om democratieën te viseren. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul lemmens

  als de Russen het doen hebben ze groot gelijk maar denkt eerde dat het de Britten en Amis zijn om hun debacles te verbergen en onze slippendragers geloven dat

 • Filip Desmedt

  Ah ja , de Britten gaan dus ons waarschuwen nu voor hun eigen cyberaanvallen die ze in naam van de Russen gaan uitvoeren . Ik geloof niks meer van die Britten , en zeker niet van die achterbakse Amerikanen !!

 • Arnout Jans

  En als de Russen het niet doen dan doen we het zelf wel en we steken het dan wel op Rusland.....zzzzzz

 • jaak Peeters

  Is Amerika een democratie?