Kunstenaar brengt Wikipedia in boekvorm uit

EPA
Binnenkort is Wikipedia verkrijgbaar in boekvorm. De complete serie zal in de vorm van 7471 volumes te koop zijn, meldt Venture Beat.

Kunstenaar Michael Mandiberg kwam met het idee om een momentopname te maken van de Engelstalige pagina's van Wikipedia en ontwikkelde software om de pagina's automatisch om te zetten in printvriendelijk materiaal. In de New Yorkse Denny Gallery kunnen bezoekers getuige zijn van een hardwerkende computer die tot wel twee weken lang de pagina's gaat uploaden op de boekenprintservice Lulu.com.

"Wikipedia printen is een praktische visualisatie van de grootste verzameling van menselijke kennis en tegelijkertijd een poëtische vertolking van de onmenselijke schaal van big data", verklaart Mandiberg. "Het is een werk dat de aandacht vestigt op de enorme omvang van Wikipedia's content en de onmogelijkheid om er een fysieke versie van te maken. Als een volume eenmaal geprint is is hij al gedateerd."

Het project start daags nadat de beroemde Encyclopaedia Britannica aankondigde na bijna 250 jaar te stoppen met de uitgave van zijn fysieke boeken. De laatste geprinte versie van hun encyclopedie stamt uit 2010 en is een tiendelig werk met een prijskaartje van zo'n 1250 euro. Mandibergs geprinte Wikipedia heeft 5.244.111 pagina's in 7471 boeken nodig om de informatie kwijt te kunnen. De volledige collectie kost 500.000 dollar (440.000 euro), een enkel volume gaat 80 dollar (70 euro) kosten.

"Het is een werk dat de aandacht vestigt op de enorme omvang van Wikipedia's content en de onmogelijkheid om er een fysieke versie van te maken. Als een volume eenmaal geprint is is hij al gedateerd."

Kunstenaar Michael Mandiberg