Kritische ontslagbrief van softwareontwikkelaar Facebook trekt aandacht

EPA
Softwareontwikkelaar Ashok Chandwaney heeft op het interne messageboard van Facebook een zeer kritische ontslagbrief gepost. De Amerikaanse krant ‘The Washington Post’ kreeg de brief in handen en heeft hem online gezet. In de brief zegt Chandwaney “het niet langer te kunnen verdragen voor een organisatie te werken die winst maakt door het aanjagen van haat in de Verenigde Staten en over de hele wereld”.

"Na 5,5 jaar is vandaag mijn laatste dag bij Facebook”, zo begint Chandwaney zijn brief. Volgens de voormalig medewerker klaagt Facebook onterecht dat het “te moeilijk” is om haatzaaiende content te verwijderen: "Facebook heeft geen 2,5 miljard gebruikers gekregen, een derde van de wereldbevolking, doordat we de handdoek in de ring gooiden wanneer we voor een uitdaging kwamen te staan".

De softwareontwikkelaar zegt dat het werk bij Facebook letterlijk over leven en dood gaat. Hierbij noemt Chandwaney onder meer het onvermogen van Facebook om iets te doen tegen haatzaaiende, islamofobe berichten die resulteerden in de genocide op Rohingya in Myanmar in 2016 en 2017. Ook plaatst Chandwaney kritische noten bij het feit dat technische problemen vaak in een vingerknip (moeten) worden opgelost, en dat het probleem van het modereren van de content maar blijft voortbestaan.

Angst om publiek te verliezen

Verdere kritiek richt zich op het ondoorzichtige beleid van Facebook waarin (extreem)rechtse publicaties die fake news bevatten niet actief genoeg worden verwijderd uit angst om het conservatieve publiek te verliezen.

Facebook heeft inmiddels gereageerd, schrijft ‘The Washington Post’. Het bedrijf zegt niet te profiteren van haat, elk jaar miljarden dollars te investeren om gemeenschappen veilig te houden en samenwerkingen aan te gaan met externe experts om het beleid aan te scherpen en te verbeteren.

Lees ook: YouTube, het nieuwe geheime wapen van de Trump-campagne
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Het duurt enkele minuten of zelfs minder om een haatdragend bericht online te zetten. Een moderator kan er dus heel veel verwerken op een werkdag. Geholpen door software die filtert op sleutelwoorden kan ook al 99% weg gefilterd worden en moet de aandacht enkel gericht worden op die 1% die over blijft.

  • Jacques Eerten

    Johanneke li, jij weet het weer beter dan een software ontwikkelaar die zelf bij Facebook werkt. Het is de mode geworden om het beter te weten zonder ervoor gestudeerd te hebben. Allemaal voor 5 minuutjes bekend te zijn.

  • johanneke li

    wees een beetje realistisch; je moet praktisch evenveel personen hebben die de nieuwe content onderzoeken als dat er nieuwe content online wordt gezet, en dat is gewoon onmogelijk! met 2,5 miljard gebruikers, dat is dagelijks honderden miljoenen nieuwe stukken content dat er geplaatst wordt; enkel een persoon kan correct inschatten of die content aanstootgevend is of niet. computerprogramma's kunnen dan wel bepaalde content automatisch traceren maar die kunnen het niet 100% correct herkennen