Kim Dotcom krijgt excuses van Nieuw-Zeelandse premier

Kim Dotcom.
REUTERS Kim Dotcom.
Nieuw-Zeeland heeft zijn excuses aangeboden aan de oprichter van downloadsite Megaupload, Kim Dotcom. Hij was in januari opgepakt, omdat zijn site illegale bestanden zou aanbieden. Voor de arrestatie bespioneerden de inlichtingendiensten zijn woning, maar dat mochten ze niet doen.

Premier John Key zei tegen Nieuw-Zeelandse media dat iedereen het recht heeft door wetten te worden beschermd. Volgens Key hebben de inlichtingendiensten "gefaald bij de eenvoudigste horde''. Eerder bepaalden Nieuw-Zeelandse rechters al dat de huiszoeking in de villa van de 38-jarige Dotcom illegaal was. In het huiszoekingsbevel van de politie stond niet waar Dotcom van werd verdacht en waar agenten naar zochten.

Megaupload was een website die kon worden gebruikt om computerbestanden, waaronder films en muziek, op te slaan en uit te wisselen. De Amerikaanse opsporingsdienst haalde de site begin dit jaar uit de lucht. Tegelijkertijd deed de Nieuw-Zeelandse politie een inval op het landgoed van Megaupload-oprichter Kim Dotcom.

Teleurgesteld
Dotcom en drie andere verdachten, onder wie een Nederlander, werden gearresteerd, maar na korte tijd weer vrijgelaten. De Verenigde Staten hebben gevraagd om hun uitlevering. Ze worden beschuldigd van onder meer grootschalige schending van copyrightwetgeving.

Key liet eerder al weten teleurgesteld te zijn over het aftappen van gegevensstromen, die werd georkestreerd door het Government Communications Security Bureau. "Ik verwacht dat onze inlichtingendiensten altijd binnen de wet opereren. Hun operaties zijn afhankelijk van het vertrouwen van het publiek", foeterde Key.

Via Twitter laat Dotcom weten dat hij de excuses van de premier aanvaardt, maar hij voegt eraan toe: "Laat uw oprechtheid zien door een volledig, transparant en onafhankelijk onderzoek naar de hele Mega-zaak te steunen. Onze rechten zijn ondermijnd. We zijn onmenselijk behandeld en hebben geen goed proces gehad. We zijn misbruikt en geterroriseerd. ONDERZOEK! Laat de wereld zien dat uw regering geen Amerikaanse marionet is en dat eerlijkheid en een goed proces ertoe doen in Nieuw-Zeeland''.

Miljoenen
Megaupload zou miljoenen hebben verdiend door illegale kopieën van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software te verspreiden. De sitebeheerders zeggen dat ze alleen virtuele opslagplekken hebben verkocht en dat ze niet verantwoordelijk zijn voor wat anderen daarmee doen.

Premier John Key.
AFP Premier John Key.