Kevin (27) is luidruchtige Pokémon-trainers flink beu en dwingt maker tot actie

Het Antwerpse polderdorpje Lillo werd in de zomer van 2016 wekenlang overspoeld door Pokémon-trainers met vaak nachtelijke geluidsoverlast tot gevolg. Het leidde tot een tijdelijk politiereglement waarin het verboden werd om Pokémon Go te spelen van ‘s avonds laat tot ‘s ochtends vroeg.
BELGA Het Antwerpse polderdorpje Lillo werd in de zomer van 2016 wekenlang overspoeld door Pokémon-trainers met vaak nachtelijke geluidsoverlast tot gevolg. Het leidde tot een tijdelijk politiereglement waarin het verboden werd om Pokémon Go te spelen van ‘s avonds laat tot ‘s ochtends vroeg.
De gekte rondom Pokémon Go, de smartphonegame waarbij spelers in de echte wereld op zoek moeten gaan naar Pokémon, is nog altijd niet gaan liggen. Dat weet de 27-jarige Kevin uit het Nederlandse Oss als geen ander. Zijn stoep was de afgelopen maanden het decor van luidruchtige Pokémon-trainers. "En daar ben je op een gegeven moment wel klaar mee.”

Pokémon Go zorgde in de loop der jaren voor nogal wat ophef doordat spelers volledig opgingen in het spel en daardoor geen rekening meer hielden met hun omgeving. Zo liepen spelers ongevraagd huizen binnen, begaven ze zich op treinsporen en werden zelfs ziekenhuizen en begraafplaatsen overspoeld door Pokémon-vangers. Ontwikkelaar Niantic haalde in aanloop naar een kort geding uiteindelijk alle Pokémons uit beschermde (natuur)gebieden.

Hoewel de piek van de hype geweest is, komen er nog honderden ‘trainers’, zoals de Pokémon-jagers ook genoemd worden, naar steden als Oss (Noord-Brabant). En dan niet ergens in een wandelpark of een verlaten weiland, maar midden in een woonwijk. Tot frustratie van Kevin. “Het was hier een komen en gaan van auto’s”, vertelt hij. “Ik had niet direct in de gaten wat er aan de hand was. Eerst denk je aan drugsdealers, of gewoon aan hangjongeren die het leuk vinden om zo laat nog zo veel kabaal te maken.”

‘Ik dacht: verrek!’

Op een avond, als het buiten weer flink rumoerig is, kijkt Kevin uit zijn huis. Hij ziet een stilstaande auto met daarin een volwassen man achter het stuur. Hij heeft vier telefoons op zijn schoot liggen. “Ik dacht verrek: die man zit gewoon bij mijn Wifi in te breken!”, vertelt Kevin. “Maar toen ik beter keek zag ik dat hij iets anders aan het doen was. Hij maakte met zijn vingers telkens dezelfde beweging. Ik herkende die beweging: hij was met Pokéballs aan het gooien. Met vier telefoons, een man van rond de veertig.”

Vanaf dat moment weet Kevin wat er gaande is. Hij installeert de app van Pokémon Go op zijn telefoon om het te controleren. Zijn vermoedens blijken juist: er staat een Pokémon Gym bij hem voor de deur, speelvechtarena’s waar veel Pokémon-trainers samenkomen om te vechten voor de titel. Er staan relatief gezien niet zo heel veel Gyms op de kaart in Nederland. Als er één zich midden in een woonwijk bevindt, maakt het een aantrekkelijke locatie voor veel spelers.

Ik dacht op een gegeven moment dat er iemand hier in de straat wilde inbreken, zo laat waren ze hier aan het jagen

Bewoner Kevin over Pokémon-trainers

Geluidsoverlast

Maar Kevin ziet er de lol minder van in. Hij snapt dat Pokémon Go voor veel mensen een visueel aantrekkelijk spelletje is, maar op geluidsoverlast zit hij niet te wachten. “Ik woon hier nog maar net en wil niet iedere avond geconfronteerd worden met geschreeuw, gelach en onbekende types voor mijn deur. Dat gaan ze maar ergens anders doen. Ik dacht op een gegeven moment dat er iemand hier in de straat wilde inbreken, zo laat waren ze hier aan het jagen. Dat kan toch niet?”

Geïnspireerd door eerdere rechtszaken stuurt Kevin een mailtje naar Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon Go. Die geeft hem slecht nieuws: Kevin is niet de wettelijke eigenaar van het stuk grond en mag daarom geen bezwaar maken. Dat is enkel voorbehouden aan de gemeente. “Ik vond dat nergens op slaan en dat heb ik ze ook duidelijk gemaakt in een nieuwe mail. Ik heb bewijs dat ik vanuit mijn woonkamer overlast ervaar als gevolg van hun product. Dat moeten zij rechtzetten, niet de gemeente.”

Er vallen mails over en weer, waaruit blijkt dat Niantic niet zomaar elk verzoek van klagers honoreert. Uiteindelijk gaat de studio alsnog overstag. ,,Ik heb ze gelukkig duidelijk kunnen maken dat het geen moer uitmaakt of ik of de gemeente eigenaar is van het stuk grond. Ze moeten gewoon de overlast zo veel mogelijk beperken. Ik hoop dat ze daar in het vervolg bij andere mensen ook rekening mee gaan houden. Pokémon Go is hartstikke leuk, maar de bijbehorende overlast moeten we niet onderschatten, het kan een grote impact op je leven hebben.”

BELGA11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raphael Kerser

  Inderdaad Wendy, want je mag als volwassene enkel serieuze en belangrijke dingen doen. Ontspannen is absoluut verboden!

 • Wendy Vandereyken

  Dat zelfs volwassen mensen met zo'n onnozel spelletje bezig zijn, gaat mijn verstand te boven. Hebben die echt niets beters te doen ?

 • ann Van Damme

  Als iedereen zou gaan klagen over zomerse geluidsoverlast, dan moet iedereen wel binnen blijven.

 • Jan Jets

  Voila Niantic heeft hun doel bereikt, media aandacht . Voor wie het niet snapt, daarom plaatsen ze hun gym voor iemand zijn deur.

 • Jurgen Vanheessen

  De mensen die klagen over pokemon go zouden beter eens goed naar hun zelf kijken dan zo bekrompen en achterlijk te reageren op iemand die het wel speel. Want voor mijn kinderen is beter dan in zetel te zitten met hun tablet