Kaspersky: "Bedrijven en overheden vijf jaar lang ongemerkt geïnfecteerd"

De slachtoffers van 'Red October'.
Kaspersky De slachtoffers van 'Red October'.
Een tot voor kort onbekend virus zou al vijf jaar lang ongemerkt gegevens stelen bij overheden, wetenschappelijke instellingen en bedrijven. Dat meldt beveiligingsbedrijf Kaspersky. Ook in België zouden ambassades het slachtoffer zijn geworden van 'Red October'.

Volgens Kaspersky is het virus, dat ze 'Red October' gedoopt hebben, even gesofisticeerd als het Flame-virus. Die laatste werd ingezet tegen de Iraanse nucleaire installaties en zou door een overheid gebouwd zijn. 'Red October' zou gericht zijn op landen in Oost-Europa en Centraal-Azië, maar ook in onze contreien waren er infecties. Zo zou het virus ook in België gegevens hebben gestolen bij verschillende ambassades.

Niet alleen overheden en ambassades zouden echter geïnfecteerd zijn. Het virus, dat zich verspreidde aan de hand van phishingmails, wist ook door te dringen in de systemen van bedrijven, de luchtvaartindustrie en nucleaire onderzoeksinstellingen. Ook iPhones blijken kwetsbaar, evenals smartphones van Nokia en modellen met het verouderde Windows Mobile.

Kaspersky weet niet waar de oorsprong van het virus ligt, maar het vermoedt wel dat het ontwikkeld werd door Russischsprekende personen.