Kaneelvreten nieuwe (rare) internetrage

Op het internet duiken tegenwoordig opvallend veel filmpjes op van mensen die een lepel kaneel naar binnen spelen. Ze nemen deel aan de Cinnamon Challenge (de 'Kaneeluitdaging'), wat inhoudt dat ze zichzelf filmen terwijl ze het kurkdroge goedje binnen een minuut proberen door te slikken zonder water.

Die pogingen leiden tot hoesten en proesten, soms zelfs tot kokhalzen en overgeven. Wie het wel lukt, twittert trots zijn behaalde score de wereld rond.

Risico's
Toch kleven er ernstige risico's aan het populaire spelletje. De kans op verstikking is zeker aanwezig, zeggen artsen. Ook bevat kaneel het licht giftige bestanddeel coumarine. Bij een grote inname kan de stof die kaneel de typische geur geeft leverschade veroorzaken in de vorm van kanker.

Maar er zijn meer gevaren, want de kaneel kan in de longen belanden en de luchtwegen blokkeren. Een scholier in Michigan belandde zo vier dagen in het ziekenhuis met een ingeklapte long en een infectie. Mensen die aan astma lijden, wordt de kaneeluitdaging absoluut ontraden. Ondanks de risico's gaan veel mensen de Cinnamon Challenge toch aan. Hele Facebookpagina's worden aan het fenomeen gewijd, en ook op Youtube worden dagelijks veel filmpjes geplaatst.

Celebs
Ook celebrity's doen dapper mee, zoals Kim Kardashian en zangeres en actrice Colleen Ballinger. Zelfs de gouverneur van Illinois, Pat Quinn, liet zich overhalen. Een van de populairste filmpjes is van internetcomédienne Glozell Green, die begin van dit jaar de kaneeluitdaging aanging. Meer dan 10 miljoen internetters zagen hoe Glozell de kaneel binnenlepelt en hem vervolgens via haar neus weer naar buiten proest. Maar ook minder professionele Youtubers, zoals Anna Diaz, scoren goed. Haar filmpje werd al ruim 6 miljoen keer bekeken.

Dankzij de hits is de rage ook commercieel een succes. Aan veel van de filmpjes hangen namelijk advertenties die Youtube, en in sommige gevallen de eigenaars van de filmpjes, geld opleveren. Erbij willen horen, vormt evenwel de grootste aanzet tot het spelen van het spel.

En nu?
In navolging van de kaneeluitdaging zijn de eerste filmpjes met andere ingrediënten al opgedoken. Een durver werkt in een Youtubefilmpje zelfs een compleet potje met kaneel weg. En wat te denken van de uitdagingen met bloem, bakpoeder of azijn? Ook de test met een mondvol zoutjes is populair onder feestgangers. Smakelijk.