Juristenkantoor doet zich voor als Anonymous Belgium

youtube
"Wij zijn geen hackers. Wij zijn slechts op zoek naar bewustwording in het maatschappelijk thema van internetcensuur." Dat heeft Anonymous Belgium in een persbericht bekendgemaakt. Zo lijkt het althans, want het blijkt te gaan om een commercieel juristenkantoor uit Brussel, gespecialiseerd in ICT-recht en intellectuele eigendom. "We doen dit niet om faam en roem te verwerven of om een product of een dienst te verkopen", klinkt het.

Midden mei lanceerde 'Anonymous Belgium' de boodschap dat deze organisatie het Belgische web zou bevrijden. Op de website censorthis.be stond als lanceerdatum 15 juni, samen met een teaserfilmpje, en de vraag zich in te schrijven voor meer nieuws.

Vandaag, vroeger dan de opgegeven datum, melden de mensen van het juristenkantoor Mylex bvba uit Brussel dat zij achter die boodschappen zaten. De hele actie is naar eigen zeggen opgezet als een stunt ter bewustmaking over internetcensuur. "We geloven dat internettoegang altijd vrij moet zijn. Vandaag blokkeert de Belgische overheid maar liefst meer dan 80 websites. Dit gaat in tegen het principe van openbaarheid van bestuur en is niet in overeenstemming met het Wetboek van Strafvordering."

Censuurstaten
"Hoelang zal het duren eer een niet-conformistische politieke of religieuze website op de lijst verschijnt? Wie bepaalt de regels? Kan iedereen die zich gekrenkt voelt straks vragen om een website te blokkeren? Hoe verschilt onze democratie dan nog van censuurstaten?", vragen de juristen van Mylex, alias Anonymous Belgium.

De juristen zeggen dat ze Anonymous als schuilnaam hebben gebruikt, omdat "wanneer we hadden gewerkt met onze eigen kantoornaam, de impact nooit hetzelfde zou zijn geweest." Meer uitleg over hun "ideologische" strijd geven de juristen op de website http://unveiled.censorthis.be. Op de site staan onder meer tips over hoe je zonder censuur kan surfen. Ook hopen de mensen van Mylex dat de overheid de lijst van gecensureerde sites zal publiceren. Op lange termijn dromen ze van de opheffing van censuur.

In een persmededeling geven de juristen overigens toe dat er contacten waren met de Federal Computer Crime Unit van de politie en dat er een gerechtelijk en politioneel onderzoek werd opgestart.