Jonge hacker riskeert celstraf en 17.500 euro schadevergoeding

THINKSTOCK
De 21-jarige Sophie C. verscheen vanochtend voor de correctionele rechtbank in Ieper, voor hacking en informaticabedrog. Ze riskeert anderhalf jaar met uitstel en een schadevergoeding van 17.500 euro.

Op 20 juli 2013 verschafte de beklaagde zich onrechtmatig toegang tot documenten van een informaticabedrijf waar ze eerder was ontslagen. Enkele documenten werden daarbij verwijderd. De jonge vrouw had gedronken toen ze de documenten inkeek en zegt zelf geen kwade bedoelingen gehad te hebben. Ze wilde na haar ontslag nagaan hoeveel zij zelf in een bepaalde periode had verkocht binnen het bedrijf.

Volgens de burgerlijke partij zou er heel wat extra werk geweest zijn om de documenten te reconstrueren. Daarom eist ze van de beklaagde een schadevergoeding van 17.500 euro. Het openbaar ministerie vraagt een jaar gevangenisstraf, met uitstel.

Daarnaast staat Sophie C. terecht voor de aankoop van twee Beyoncé-tickets onder een valse online identiteit. Voor dat informaticabedrog vordert het openbaar ministerie zes maanden met uitstel.

De verdediging vraagt de rechter om rekening te houden met het blanco strafblad van de beklaagde. "Ik wilde geen schade aanrichten. Mocht ik veroordeeld worden, hypothekeert dat mijn opleiding en dus ook mijn toekomst", verdedigde Sophie C. zich. Op basis daarvan vraagt de verdediging een opschorting van de straf.

De uitspraak volgt op 16 maart.