Japanse miljardair geeft 8 miljoen euro weg via Twitter

Japanse miljardair Yusaku Maezawa.
REUTERS Japanse miljardair Yusaku Maezawa.
De excentrieke Japanse zakenman Yusaku Maezawa laat het geld weer rollen. Maezawa belooft in totaal 8 miljoen euro weg te geven aan Twitter-gebruikers. Duizend mensen krijgen elk 1 miljoen yen, omgerekend ruim 8.000 euro. Om in aanmerking te komen, moeten ze enkel zijn tweet delen. Dat is tot nu toe 4,1 miljoen keer gebeurd.

Vorig jaar deed Maezawa hetzelfde, maar toen was hij iets zuiniger. Hij verdeelde tot 100 miljoen yen (ruim 800.000 euro) onder honderd volgers van zijn account @yousuck2020. Dat bericht werd meer dan 4,3 miljoen keer geretweet en is daarmee het meest gedeelde bericht op Twitter ooit.

Deze keer zegt de zakenman dat het gaat om een “serieus sociaal experiment”. Hij wil naar eigen zeggen zien hoe een persoon beïnvloed wordt door de geldprijs van 1 miljoen yen, zo beweert hij in de videoboodschap op Twitter. De winnaars mogen het geld spenderen naar eigen goeddunken, maar worden gevraagd om regelmatig vragenlijsten in te vullen over hun ervaringen. 

Iedereen die zijn bericht op Twitter deelt, maakt kans op het geld. De winnaars worden geloot en krijgen binnen enkele dagen het goede nieuws te horen. Ter info: het heeft geen zin meer om het bericht nu nog te retweeten, de deadline is inmiddels verstreken. 

Miljardair

Maezawa kan het zich gemakkelijk veroorloven. Zijn vermogen wordt geschat op zo'n 2 miljard dollar. Maezawa is de man achter de grote Japanse fashionwebshop Zozotown. Dat heeft hij verkocht aan Yahoo Japan. Van zijn vermogen heeft Maezawa ook een ruimtereis gekocht. Hij gaat over een paar jaar met een raket van SpaceX rond de maan vliegen en daarna terugkeren naar de aarde.